18 Март, 2022 16:11 2 755 24

Заболеваемостта от COVID-19 у нас отново тръгна нагоре

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • covid-19

14-дневната заболеваемост в петък е 345.49 на 100 хиляди души, при 336.58 на 100 хиляди за предходния ден

Заболеваемостта от COVID-19 у нас отново тръгна нагоре  - 1
Снимка: БГНЕС

След дълъг период на понижение в двуседмичната заболеваемост, днес тя отново тръгна нагоре. Това показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

14-дневната заболеваемост в петък е 345.49 на 100 хиляди души, при 336.58 на 100 хиляди за предходния ден.

Преобладаващия цвят на картата по този показател е червеният /под 500 заразени на 100 хиляди души/, отбелязва dariknews.bg.

Само една от всички 270 анализирани проби на COVID-19 не е отчела варианта Омикрон, а Делта. Останалите 269 проби са с Омикрон или подвариантите му, показва още справка в НЦЗПБ. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 04.02-01.03.2022 г. и са изпратени от 27 различни лечебни заведения от 18 области на страната.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии.

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири - Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корона

    59 1 Отговор
    70000 украйнци дойдоха нормално .... ама нали за тях няма закони...защо да ги тестваме?!?

    Коментиран от #16

  • 2 значи

    17 3 Отговор
    80% те намалят 😊
  • 3 провинциалист

    44 3 Отговор
    Кофликтът в Украйна затихва?
  • 4 Грульо

    49 3 Отговор
    10 души повече на 100 хилоди и тръгнала нагоре? :D Май се опитват едновременно да плашат с война, инфлация и ковит. Бойкот на всички ковит мерки! Който ги е наложил в кауша при толупа!

    Коментиран от #18

  • 5 Майна

    39 5 Отговор
    Факти от системата сочат- след ваксите ,81%скок на смъртността на хора между 24-40 г. възраст....ПОВЕЧЕ ОТ ВОЙНА...
  • 6 отт

    39 1 Отговор
    бежанците е никви тестове на кппта никав контрол
  • 7 Идиоти с

    42 5 Отговор
    идиоти,ковида е в главата само на Киро тъпото.
  • 8 Витанката

    44 2 Отговор
    Война буксува цирка с боко евтин връщаме пандемиата
  • 9 anonimen

    26 3 Отговор
    Нали за бежанците няма противпепидемични мерки. Никой не им иска маски, сертификти, нищо!!! А и аз казах - сертификата на пилотчето няма да бъде отменен. Пилотчето и 100йка яко папаха кинти за да го въведът. На практика - задължителна вакса.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кирето

    19 2 Отговор
    О мерси, затъжих се по короната, само Зеленски и Бойко показват🤪
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джок Съдбата

    3 12 Отговор
    В момента няма по-радостен от тази новина от Мангъров, пак ще го канят по телевизиите :D
  • 14 Сократ

    17 2 Отговор
    От бежанците ще да е. Ако е само ковид, пак добре. Не знаете ли, че в Украйна върлува туберкулоза, която не се поддава на лечение. Това е резултат от лабораториите. Но ук се мълчи, да не развълнуваме господарите зад океана.
  • 15 не се правете на умрели лисици

    10 2 Отговор
    Ммм даа наръчканите почват да капаат!
  • 16 Абе нали

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Корона":

    Си купихте олио от ТРИ лева?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Зъл

    3 9 Отговор
    Защото спряхте да се пазите и така!

    Коментиран от #24

  • 20 Копипасте

    7 0 Отговор
    Поредния копипействащ без да прочете "копнатото"! Поредния списвач неправещ разлика между заразен с някакъв тест и заболял и установен с някакъв тест, че е КОВИД+! Сигурно е математик като Витанов и Кунчев от БАН! При грип се обявява епидемия при 2 000 заболели в болнични на 100 000, докато при КОВИД сменяме цвета на картата от жълто в червено според броя заразени! А от тия заразени колко са болни всъщност - 5% т.е. 15-20 души! Който може и иска да мисли! Факт е, че времето през което КОВИД беше за хората плашилото Торбалан свърши!

    Коментиран от #21

  • 21 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Копипасте":

    То и сезонен грип налазва яко комшиите, че и нас, ама кой да го мисли простосмъртния грип!? И от грипа умират хора, но не е благородно като КОВИД?! Нали?!
  • 22 Тези ваксини

    4 0 Отговор
    файзера да си ги завре в пръднялника!
  • 23 Дилдо

    1 0 Отговор
    Качила се с 20 случая повече и голяма работа...
  • 24 дедо мръсник

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зъл":

    Ти нали си ръчнат,кво се притесняваш?