Last news in Fakti

24 Март, 2022 13:19 19 086 9

Какво да ядем при подут корем

  • подут корем-
  • храна-
  • газове-
  • вода-
  • здраве

Заредете се с тези храни и бързо ще се справите с проблема

Какво да ядем при подут корем - 1
Снимка: Shutterstock

Чувствате се подути? Всеки в някакъв етап чувства тежест в стомаха, а това чувство е ужасно неприятно. Дискомфортът от подутия корем може да е причинен от различни фактори. Всъщност има два различни вида подуване: от газове и от вода.

Газовото подуване ви кара да разкопчавате дънките си, след като сте яли определени храни – боб, млечни продукти, кръстоцветни зеленчуци (броколи или карфиол) или мазни храни. „Всички ние сме много различни и някои храни, които могат да предизвикат газове при един човек, не го правят за друг“, казва диетологът Джесика Кординг.

Задържането на вода може да ви накара да се чувствате като човека на “Мишлен” – подпухнал навсякъде. Задейства се от хормонални промени по време на менструалния цикъл, дехидратация или консумиране на солени храни и недостатъчно калий и вода. „Повечето американци консумират прекомерно сол, но консумират недостатъчно калий, който е минерал, намиращ се в плодовете и зеленчуците, който помага за противовес на натрия“, обяснява Саманта Касети, съветник по здравословно хранене. Тя казва, че ако човек яде много пакетирани или бързи храни, ястия за вкъщи или в ресторанти, има голям шанс да консумира твърде много натрий и да задържа допълнителна течност.

Но освен да осъзнавате как хранителните ви навици влияят върху подуването на корема, водата е от решаващо значение за премахването му, казва диетологът Тори Армъл – особено когато ядете храни с високо съдържание на фибри. "Когато ядете фибри (от решаващо значение, за да накарате нещата да се движат след хранене), трябва да пиете достатъчно вода, за да ги усвоите и да се движите ефективно през стомашно-чревния тракт.”

Независимо от виновника за подуването на корема, добрата новина е, че можете да се оправите бързо, като се заредите с тези храни, които намаляват подуването според диетолозите.

Кисело мляко

Киселото мляко е пълно с пробиотици – добри бактерии, които обитават стомашно-чревния тракт, за да поддържат здравословен храносмилателен процес и да успокоят възпалението. „Пробиотиците са важна част от голямата картина на здравето на червата, особено когато имате подуване и газове“, казва Кординг. Може да пробвате гръцки йогурт, така ще увеличите протеина до 20 грама, като същевременно намалите броя на въглехидратите. Това е страхотна идея за десерт с пресни плодове като резени грейпфрут, боровинки или ягоди.

Ако не можете да усвоите киселото мляко заради лактозата, може да опитате кефир. „Той съдържа само около 1% лактоза и има по-голямо разнообразие от пробиотични бактерии“, споделя диетологът.

Джинджифил

Противовъзпалителните свойства на джинджифила правят чудеса при подуване на корема и газове. „Джинджифилът съдържа храносмилателен ензим, наречен зингибаин, който помага на тялото да разгражда протеините“, казва Тара Коулман, клиничен диетолог в Сан Диего.

„Той също така има приятен релаксиращ ефект върху червата ви, като намалява възпалението в дебелото черво, което помага на храната, която ядете, да преминава през храносмилателната система по-лесно.”, казва Кристин Киркпатрик, уелнес мениджър в Cleveland Clinic Wellness Institute. Насладете му се в топла чаша домашен чай!

Копър

Копърът е естествен диуретик, който също може да помогне за премахване на чревните газове (действа и при двата вида подуване). „Съединенията анетол, фенхон и естрагол в семената на копъра, имат спазмолитични и противовъзпалителни свойства, които отпускат чревните мускули и позволяват на уловения газ да се разсее“, твърди Коулман.

Може да добавите семената към чаша чай или да нарежете пресен копър в салатата си, за да добавите малко допълнителни фибри, които да ви помогнат да се наситите и да се почувствате удовлетворени за по-дълго.

Банан

Калият е основната причина тази храна да помага при подуване. „Част от това, което кара тялото ви да задържа вода е, че сте яли твърде много натрий“, казва Кординг. „Богатите на калий храни помагат за изхвърлянето на натрия и водата.“ Диетологът споделя още, че докато яденето на един банан няма да излекува по магически начин подуването, яденето на богати на калий храни като банани през целия ден, ще помогне за намаляване на подуването.

Лимон

Старият трик с лимонова вода всъщност работи. Лимоновият сок е много подобен по киселинност на стомашните храносмилателни сокове, така че може да помогне за облекчаване на подуване на корема и други симптоми на лошо храносмилане. Като пиете лимонов сок редовно, вие удвоявате хидратацията и получавате киселини, за да помогнете на стомашно-чревния тракт да движи нещата по-бързо.

Авокадо

Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати (като кето), авокадото е отличен източник на калий и антиоксиданти за намаляване на подуването на корема само за шест грама въглехидрати – една четвърт от това, което бихте получили от банан.

Краставица

Краставицата съдържа много вода и е изключително хидратираща. Това е чудесно за подпомагане на изчистването на излишната вода от клетките и газове от стомашно-чревния тракт. Нещо повече, краставиците съдържат сяра и силиций, които действат като лек естествен диуретик.

Артишок

Когато храните се задържат в червата ви, те ферментират, което води до образуване на газове, а добавянето на влакнести храни като артишок към вашата диета предотвратява това. Можете да добавите сърца от артишок към салати, паста или препечен хляб, или просто да ги изпечете цели и да ги потопите в сос от кисело мляко и копър. Просто наблюдавайте броя на натрия в консервираните версии.

Овесени ядки

Всички пълнозърнести храни съдържат фибри. Приемът на овесени ядки сутрин ще ви помогне да раздвижите червата си по-рано, така че ще се чувствате по-добре през целия ден. Поръсете овесените ядки с нарязани орехи и горски плодове за допълнителни фибри, антиоксиданти и протеини.

Боровинки

Тези малки пълни с антиоксиданти плодове са с високо съдържание на вода и фибри и поддържат храносмилателната ви система в добро състояния.

Замразените плодове имат точно толкова хранителни вещества, колкото и пресните, така че ги добавете или към пълнозърнести палачинки, или върху парфе с обикновено нискомаслено гръцко кисело мляко.

Портокал

Отличен източник на калий, пълен с вода и здравословна порция фибри за зареждане - портокалите са троен удар срещу подуване. Изберете целия плод вместо фреш от портокал, за да сте сигурни, че няма да пропуснете фибрите (или да прекалите със захарта).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобчо

    5 2 Отговор
    Боб !
  • 2 УСА боклук

    3 1 Отговор
    Не страхуйтесь. След няколко месеца ще спадне.
  • 3 Мистър Харвард

    3 1 Отговор
    Яж по-малко.
  • 4 КУРОДРЪВЧЕВ ГОГО

    3 1 Отговор
    ПЪРДЕНИЕТУ МУ Е МАЙКАТАААА!!!???
  • 5 При подут корем

    6 0 Отговор
    не яжте нищо, просто се изакайте. Много е просто.
  • 6 Истината е : рициново масло

    4 0 Отговор
    Веднага продухвам червото
  • 7 Клизма

    1 0 Отговор
    трябва, с не ядене...
  • 8 Боко

    1 0 Отговор
    Маам филий с Маз
  • 9 един от многото

    2 0 Отговор
    Вече сте го яли преди това , обикновено след раждането се оправя подутия корем!