Last news in Fakti

31 Март, 2022 11:45 2 942 9

Ползи от млечните продукти

  • млечни продукти-
  • ползи за здравето-
  • витамини

Те съдържат витамините A,C и B

Ползи от млечните продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Млякото е пълноценна храна поради съдържанието в него на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални соли. Съдържа и различни витамини, и то в немалки количества - витамин А и С, витамини от групата В и др.

Прясното мляко е особено необходима и полезна храна за всички възрасти. Подходящо е като диетична храна при някои по-тежки болестни състояния, при по-напреднала възраст. Млякото трябва да бъде включено в менюто ежедневно, особено при малките деца.

Киселото мляко е национална българска храна с приятен вкус и висока хранителна стойност. Айрян и таратор, е полезна разхладителна храна. Киселото мляко се употребява и като диетична храна при някои заболявания.

Маслото съдържа голям процент мазнини и белтъчини, въглехидрати, витамини и вода. Маслото е лесно смилаема храна, която осигурява на организма значително количество хранителни вещества. Необходимо е да се употребява ежедневно и особено от децата. Възрастните трябва да го използват в по-ограничено количество, защото в по-голямо количество то предразполага към атеросклероза, пише trafficnews.bg.

Сиренето има голямото количество на белтъчини и мазнини , съдържа и ферменти, които имат значение за дейността на стомаха и червата. Между солите, които съдържа, от особено значение са калциевите и фосфорните. Предпазва зъбите от заболяване. Усвоимостта на сиренето, когато е меко и се дъвче бавно и продължително, достига 90, дори 100 %. То е ценна храна за здрави и болни, еднакво полезна за хората на умствения и физическия труд.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знайко

    5 1 Отговор
    А има ли вреди от млякото и млечните продукти и какви са те?

    Защо като са толкова полезни млякото и млечните продукти, при някои храносмилателни заболявания, се спазва диета без никакви мляко и млечни продукти?

    Краварите "произвеждащи" мляко, сирене ... ли ви платиха да напишете това?

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Палмово масло

    9 0 Отговор
    По-добре напишете за ползите от палмовото масло, защото нашите производители правят млечните продукти с тях. Населението на България е ярък пример за ползите, като сме първи по сърдечно съдови заболявания в Европа, рак и дълголетие.
  • 3 Механик

    17 0 Отговор
    То ползата от млечни продукти е ясна. Сега кажете от къде можем да ги намерим, щото сиренето без мляко, киселото мляко без мляко и млакото без мляко не са млечни продукти.
  • 4 гост

    11 0 Отговор
    сигурно има някакви ползи,но няма как да ги узнаем с нашите мента в ,който не се знае има ли мляко
  • 5 плюс минус

    11 1 Отговор
    Странно ми е защо днес прясното и киселото мляко имат толкова дългосрочна трайност.
    По времето на соца и двата продукта, съхранявани в хладилник, имаха трайност 2- 3 дни.
  • 6 Крас

    11 0 Отговор
    Хубаво е написано.
    Остава открит въпроса,с мляко ли се храним или с нещо друго наподобяващо на мляко. Ето това е същественото според мен.
    В нашите съседни страни сиренето,млякото,месото с в пъти по-качествени.
    Има ли органи,които са задължени да следят за качеството на млякото и млечните изделия.
  • 7 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знайко":

    Има, утре денисчо ше ни ги каже
  • 8 Епа

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Знайко":

    Нагълтай се с мляко на гладно и ще разбереш защо, като ти цъффнат хеморо.дчетата
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Мляко е в същност животинска кърма... Да ви е сладко!