Last news in Fakti

1 Април, 2022 21:05 1 272 3

Ендокринолог: Не използвайте превантивно таблетки с йод

  • ендокринолог-
  • таблетки с йод-
  • щитовидните заболявания

Често има изменения в щитовидната жлеза при хора, преболедували коронавирус

Ендокринолог: Не използвайте превантивно таблетки с йод - 1
Кадър бТВ

Коронавирусът има дългосрочни последици върху много органи и системи, щитовидната жлеза със сигурност не е пощадена, посочи в ефира на бТВ д-р Явор Асьов – ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.

„Според съвременни данни се оказа, че е до 2/3 от лицата, прекарали симптоматично заболяването, могат да имат изменения в щитовидната функция. При повечето от тях говорим за преходни състояния, но при около 10% е възможно да има трайни промени“, обясни лекарят.

При жените щитовидните заболявания са по-чести, така че те са тези, които най-вече трябва да бъдат изследвани, посочи той.

Ендокринологът посъветва таблетките с йод да не се използват превантивно.

„Възможно е да се получи потискане на функцията на жлезата за определен период от време, а таблетките, които обичайно се препоръчват в контекста на радиационна защита, притежават множество пъти по голямо количество йод. Така че съветвам лицата да не използват такива таблетки превантивно“, заяви д-р Явор Асьов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 0 Отговор
    Ти сериозно ли , или , заради първи април ?! Ние да не сме американци ?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Да не би ковид 19 да е виновен за изпуснатата радиоактивна вода в Черно море на 3ден от войната???Или за радиацията в чернобил???Оставете""Нещото"" на мира.Достатъчно побъркахте хората.Много от тях дори се самоубиха!Съд за такива проповедници!