Last news in Fakti

6 Април, 2022 19:55 18 257 4

Защо наричат тази популярна у нас билка "Христовата кръв"?

  • жълт кантарион-
  • полезно-
  • билка-
  • народна медицина-
  • бабин лек-
  • лекове

Жълтият кантарион е изключително известен у нас, а приложенията му в народната медицина са десетки

Защо наричат тази популярна у нас билка "Христовата кръв"? - 1
Снимка: Shutterstock

Жълтият кантарион е една от най-известните и широко използвани в билкарството билки у нас. Полезните му свойства са много и са известни на народната медицина.

Той намалява нервната раздразнителност, помага за справяне с тревожността и страховете, има аналгетичен ефект. Добро средство е за лечение на безсъние и главоболие. Трябва да се използва с повишено внимание: не може да се приема при бременност и някои бъбречни заболявания, предупреждава zdrave.to.

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) представлява многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Звъникови (Clusiaceae). Билката се среща още със следните имена: Звъника, Порезниче, Кърски чай, Шуплек, както и като Калъчово, Сечено биле, Твърдокуп, Пелешница, Яневички, Яньовче.

Народното наименование на билката е „христова кръв“ или „христова чудотворка“. В много западни страни се нарича „билка на свети Йоан“. Това се дължи на множеството полезни свойства и приложения на билката.

Среща се по ниви, пътища, храсталаци и тревисти места из цялата страна. У нас се установяват около 22 вида звъника.

От векове жълтият кантарион намира приложение в неконвенционалните методи за лечение на различни заболявания и състояния като главоболие, мигрена, депресия, камъни в бъбреците и жлъчката, кожни проблеми – рани и изгаряния, гъбични инфекции, витилиго и др.

Както в нетрадиционните методи за лечение, така и в традиционната медицина жълтият кантарион се използва най-често при тревожност, умора, депресивни състояния, загуба на апетит и проблеми със съня. Билката се употребява още при сърцебиене, симптоми на менопауза, предменструален синдром (ПМС), проблеми с концентрацията, хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство и социална фобия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн

    5 7 Отговор
    Дедо ми беши билкар и викаши чи тоз жалт кантарион е най дубрата билка вав света. Коги имаш прублеми сас акъла-пийш идин чай и сичку са управя, тъй говореше дедо ми. Аз гу зяпах кат утърван, но запомних ко казваши дартиа мушеник. Но кат пураснах, почнах да шорам саму и идинствену морсалски чай за........сещайти са ко имам впредвид.

    Коментиран от #3

  • 2 плевен

    15 1 Отговор
    Страхотна билка, но от доста години намалява или дори направо изчезва. Причината е, че държавата разреши да се изкупува от търговците. На тях не им пукаше, че "берачите" скубеха растенията с корените и ги унищожаваха. Същото се случи и с лайката. Сега кантарион може да се намери само в отдалечени и закътани райони, най- често между драките, къдете не могат да минават каруци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Домус

    4 1 Отговор
    Сюргюнчо!