Last news in Fakti

6 Април, 2022 22:49 2 231 25

Чорбанов: Няма как да се винят младите лекари, че бягат в чужбина при сегашните възнаграждения

  • андрей чорбанов-
  • млади лекари-
  • чужбина

Депутатът от ИТН коментира и разработваната от БАН ваксина срещу Ковид-19, като от думите му стана ясно, че до момента са разработени два прототипа, които да са ефективни срещу всякакви варианти на вируса. 

Чорбанов: Няма как да се винят младите лекари, че бягат в чужбина при сегашните възнаграждения  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

От "Има такъв народ" изразиха сериозни резерви към новия Закон за здравето. Според депутата проф. Андрей Чорбанов, с промените се дават правомощия на здравния министър да прилага каквито реши мерки, включително задължителна ваксинация, ваксинационни сертификати и изолация.

"Обсъдихме с коалиционните партньори нашите виждания, представихме наши предложения и се надяваме на подкрепа. В закона има много текстове, които са важни и които дават възможност на болниците да работят извън епидемична обстановка", коментира проф. Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".
По думите му само цялостна реформа на здравната система може да направи така, че медиците у нас да получават справедливо възнаграждение.

"Цялостната реформа ще е сериозна и е заложена в коалиционното споразумение. Там няма разминавания, ще бъде много радикална и е предвидена да стане през целия управленски период. Докато не се е случи, ще трябва да се вземат временни решение, но крайният вариант ще съвсем различен, от това, което е в момента", коментира проф. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Временните решения понякога са работещи. Всичко трябва да бъде вкарано в норми, така че заплащането да бъде честно", добави той.

Няма как да се винят младите лекари, че бягат в чужбина, когато не получават справедливо заплащане у нас, категоричен бе депутатът от ИТН. Според него липсите в родното здравеопазване са много:

"Наливат се милиарди в Здравната каса, големите милиарди не стигат реално до справяне с всичко... Невинаги се намират логични харчове за неща, които могат да не се направят", посочи той.

Проф. Чорбанов коментира и разработваната от БАН ваксина срещу Ковид-19, като от думите му стана ясно, че до момента са разработени два прототипа, които да са ефективни срещу всякакви варианти на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе Чобанов

    31 1 Отговор
    нали си в парламента. Айде да земете да поограничите кражбата на шефовете и да разпределите тия пари на младите специалисти.

    Коментиран от #5

  • 2 ПАРИ ИМА

    28 0 Отговор
    Важното е, че просотото киро потроши и той не знае колко стотин милиона за ваксини и тестове, а загубите от безумната пЛандемия едва ли някой може да изчисли. Вместо да налеят тези пари в реформа на здравеопазаването, след пЛандемията пак ще сме си най-бедни, най-болни и най-умиращи, пък вие чакайте с ваксини да се оправим.
  • 3 Може

    8 16 Отговор
    Да върнат парите за обучението и да се откажат от клетвата...

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Болните си плащат като попове

    15 4 Отговор
    На разни лекари. Какви ги говори тоя.
  • 5 дааа

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абе Чобанов":

    Да бе те продължават да говорят все едно са в опозиция???
  • 6 Кинжал

    27 6 Отговор
    Има как ,ако са патриоти. Целта на алчният западен свят, обаче, е точно такава, да изсмуче докрай всички мозъци и да ни подчинят безусловно, като за целта използва и НАТО за бухалка. Без образование, без здравеопазване и без икономика, това е тяхната цел. Българите сме природно интелигентни и те с радост изсмукват всеки възможен кадър като просто го купуват. На него му липсва всякакво патриотично възпитание, защото образованието вече е унищожено , липсват му и средства, защото родителите му едва свързват двата края заради унищожената икономика и ето го готовият Европеец, който се радва на евтини европейски придобивки и вече има промито съзнание и мрази родителите си.

    Коментиран от #23

  • 7 И като нищо ще ги върнат

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Може":

    И пак ще отидат в Западна Европа.
    Ква Западна Европа, те в Румъния да отидат ще са по-добре.
    Румъния!
  • 8 медикос

    15 2 Отговор
    Просто Киро да си обира крушите от МЗ с недоразумението многоомъжило се пет пъти , покровителствуваща фарма мафията и крадците директори на болници кадри на ГЕРБ и на БСП надвишили мандатите си всички до един клиенти на прокуратурата с абонамент за софийски централен затвор. Проф. Коца Ангелов е за женския затвор в Сливен поради смекчаващи вината обстоятелства-външно мъж , но по душа жена !

    Коментиран от #9

  • 9 колега

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "медикос":

    Вечната Амбър на бълг. здравеограбване е пенсионерът милионер , ченгето от ДС , масон , ловджия и селяк по душа Генчо Начев ! Алчно червеният Поромански , мишокът Близнаков , ултракрадецът Георги Гелев , плешивото Мутафчийски и мн. др. клоуни партийни креатури , схемаджии любимци , а може би и любовници на мъжемелачката министър Асена Стоименова от скоро вече Сербезова .

    Коментиран от #10

  • 10 Така са намерили

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "колега":

    Ако разследваш ще се окаже че по закон Балтов може да си направи заплатата колкото си иска. И другите също. В крайна сметка зависи от политиците да оправят батака. Но надали.
  • 11 Анджело

    5 5 Отговор
    Всеки доктор или мед сестра трябва да се спират да не излизат извън граница, освен за ескурзия до Турция
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ама не може

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Може":

    Не е така. 😆 Плащат си за обучението.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ама не може":

    Нищо не плащат, защото таксите в МА са 25-30пъти по-ниски от разходите за обучението на докторите!!!
  • 17 Мишок лабораторен

    4 4 Отговор
    Лабораторните мишки за по $100 парчето измряха, тоя още си бае за великата му ваксина. Всички варианти борела, ама не се знае ...
  • 18 Селяк

    9 0 Отговор
    Поредното празно обещание! Реформа ще има, но ще се случи до края на мандата, т.е., стойте и чакайте 4г за реформата, а през това време ще вдигнем заплатите на медиците още, щот сега от рушветите и цицането на здравната каса парите които взимат не им стигат, а и лекарите горките работят в различни болници и частни клиники а и имат и частни кабинети и скачат като пчели от едно място на друго за да не изпуснат парата! Аз лично съм посещавал професори от ВМА, които ме викат в частните си кабинети и от там ми дават направления и лекари също, работели в Сити Клиник, но и в 3та градска също! Ами всичките психолози/психиатри/психотерапевти?! Там е пълна мъгла, нито един от тези лекари не декларира парите които цица от пациентите си, изцяло частна практика, плаща им се кеш, прибират парите и нито касова бележка, нито някакъв документ издават, че си бил там! Значи това ви е реформата - увеличаване на парите на “бедните” лекари, и като минат 4г ще се извините, че времето не е стигнало за реформата и ще ви трябват още 4г, нали?!?! Лекарите не бягат заради парите - набийте си го в Кра.туните!!! Бягат заради лошата и тромава система която ги третира като бизнеси, а не като лекари! Умници! Същите като ГЕРБ!
  • 19 гост

    3 2 Отговор
    Чорбанов, каква ,,справедливост,, искаш бе,.....? Демокрация е,капитализъм ако не си разбрал ,явно не си . този строй в основите му не стоят такива понятия.Вместо да дрънкаш глупости ,прочети ,,КАПИТАЛЪТ" на татко Карло .В здравнати ни система се наляха милиарди и какво ? Само източване на Здравната каса,законно.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лекар

    2 2 Отговор
    Ако съм учил с вашите пари, вие учихте с моите. Аз се изучих. Вие останахте неграмотни.
  • 22 болна система

    1 0 Отговор
    Не е основният проблем във възнагражденията, а в грешно изградения ни (феодален) модел на здравеопазване! Има лекари, в държавни болници, които получават по 60-70 хил. лева месечно! Но, те едва ли са на "първа линия". Има болници, които "усвояват" от Здравната каса милиони, без да са извършени реално дейности по клиничните пътеки! Има болници в които смъртността от КОВИД е над 30%! Системата се нуждае спешно от много дълбоки реформи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стара информация

    2 0 Отговор
    Отдавна не бягат, защото никой не ги иска. От 200 човека курс, завършили 2012г. 3-ма, да ТРИМА, успяха да избягат. Няколко връзкарчета се уредиха в университета и на сладки места, останалите лапаме мухите за 1200-1500лв, местата навсякъде са заети, дори в бърза помощ чакат на опашка. Та така, ако знаехме какво ни чака, надали щяхме да си пропилеем младостта...
  • 25 Спешно

    1 0 Отговор
    Ама спешно взимайте мерки,цялата здравна система не работи това го доказва високата смъртност в бг.Дела се изкат не приказки.Едно време как беше?Връщайте цялата система както беше преди.Толкова ли е трудно да се спрат кражбите.Всеки гражданин който си внася зд осигуровки трябва да разполага с карта и да си плаща със нея когато му се наложи.Къде ни отиват парите никой не знае.Стига с тези търговски дрежества в това "здравеопазване".