Last news in Fakti

12 Април, 2022 16:29 4 911 3

Как да прочистите синусите с мед

  • синуси-
  • мед-
  • прочистване-
  • здраеве-
  • алтернативна меицина

Хубаво е да се почистват поне веднъж годишно

Как да прочистите синусите с мед - 1
Снимка: shutterstock

Част от горните дихателни пътища са околоносните кухини, наричани още синуси. Намират се около носа и имат дренираща функция. Когато обаче се възпалят ни настигат симптоми като хрема, запушен нос, кашлица, възпалено гърло. За да не допускаме да се разболяваме е добре да прочистваме синусите си поне веднъж годишно.

Един от методите на пречистване е с помощта на пчелен мед.

За целта намираме качествен мед, слабо или напълно захаросан. Вземаме с една лъжичка малко от буркана и с помощта на клечка за уши или направо с пръстите, правим две топчета с големината на грахово зърно. Слагаме по едно във всяка ноздра и полягаме за 4-5 минути, докато се разтопи медът. Веднага се усеща цялото движение на меда в ноздрите, синусите, носоглътката и накрая в гърлото.

Обикновено процедурата е придружена с болка от остъргването, особено при хора с чести възпалителни процеси на горните дихателни пътища (обикновено с продължителност от 10 мин). Резултатът е очевиден и очеваден – обилно изтичане на секрети от синусите, през носоглътката и падат надолу в гърлото. Добре е да не се гълтат, а да се изплюват.

Прави се поне седмица. Хора с астма или тежки алергии е необходимо да се посъветват предварително с личния си лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възможно е

    1 1 Отговор
    Наскоро и на мен ми обясняваха такъв метод при хреми, сенни, настнинки.
    Това го чух от стари хора, които едва ли биха си приказвали празни приказки.
    Не съм пробвал, не го и отричам
  • 2 СЪВЕТ

    2 1 Отговор
    Първо го намазвате с мед. После духате и готово
  • 3 шмъркан

    0 1 Отговор
    като го шмръкаш