Last news in Fakti

14 Април, 2022 11:47 4 679 20

Вирусът Зика е способен да причини световна пандемия

  • вирус зика-
  • световна-
  • пандемия-
  • сзо-
  • увреждания-
  • опасност

Още през 2016 г. СЗО предупреди, че вирусът представлява опасност за света

Вирусът Зика е способен да причини световна пандемия - 1
Снимка: БГНЕС

Една-единствена мутация може да направи пренасяния от комари вирус Зика много по-заразен и смъртоносен. Още през 2016 г. СЗО предупреди, че вирусът представлява опасност за света.

Зика обикновено причинява малко симптоми при възрастни, но нанася огромни щети на неродени деца в утробите на заразени майки – причинява микроцефалия, състояние, при което бебетата се раждат с малка несъразмерна глава и увреждане на мозъка. Зика се появи в края на 2015 г. и причини увеждания на множество деца в над 30 страни.

За да установят как вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на инфекция на вируса, като многократно го "прехвърлят" между комар и мишка.

Вирусът Зика е по-често срещан в страни, където вирусът на треска Денга също е разпространен, защото и двата вируса се разпространяват от едни и същи видове комари и двата са част от семейството на флавивирусите. "Хората, които са били изложени на треска Денга, имат краткосрочен имунитет срещу Зика", открива Шреста, цитиран от БГНЕС.

Изследователите открили, че същата мутантна форма на вируса Зика се развива в две групи мишки: и такива, изложени на Денга, и такива, които не са срещали с него. Фактът, че заразяване се е случило и в двете групи, предполага, че тази част от генома на вируса може да е "гореща точка на мутация", смятат изследователите.

След това екипът заразява няколко бременни мишки с мутиралия вирус и установява, че той е по-заразен и по-опасен, което означава, че вирусът има по-голям шанс да премине през плацентата и да зарази плода. Мутацията показала и че може много по-успешно и бързо да се репликира в човешки клетки отколкото първоначалния си събрат.

"Вирусът Зика остава сложно заболяване, чиито симптоми са незабележими. Повечето заразени с него изобщо не разбират, или установяват случайно при изследване за други заболявания. Към момента не е ясно дали, как и кога вирусът може да зарази хора, но е способен да причини световна пандемия", смятат изследователите, предаде BG ON AIR.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито.

    22 3 Отговор
    Лабораториите не са оцелели. Скоро ще плъзне.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ВАКСИНИРАН1403

    11 7 Отговор
    Спешна ваксинация ! Зика чука на портите!
  • 4 Zика

    19 1 Отговор
    пак северна руанда ?

    Коментиран от #5

  • 5 Гого

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Zика":

    Украйна..

    Коментиран от #9

  • 6 Ами пускайте го

    18 1 Отговор
    И да видим какво ще стане, че пфайзер и модерна взеха да я закъсват със ковид ваксините.
  • 7 5483

    12 1 Отговор
    Може да причини
    Може и да не причини

    Да се утрепем предварително ли, да гръмнем ли с нахлузен начурник ли да ходим!?!? с Намордници ли?
  • 8 СаДа

    7 2 Отговор
    новите ни братя да си откриват нови биолаборатории, а ние "уж партньорите им" - да има даваме нови учени за целта. Това е ... после защо този и онази вирус ни информират какво ще направи, ами хората са се трудили с години да го тестват я.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СД&SS

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "СаДа":

    ще ви обрабогим с AZO(V)EN иприт
  • 11 Истина

    8 1 Отговор
    Айде затварайте пак, локдауни и мерки.
  • 12 Гого

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "мого":

    Казвам го най- отговорно, знаеш че в Украйна бяха открити биолаборатории- едва ли са се занимавали с изследвания върху пшеницата!

    Коментиран от #18

  • 13 Йтан

    19 0 Отговор
    Зика е създаден изкуствено в лаборатории финансирани от същите тези изроди Бил Гейц,Рокфелер, Ротшилд,Варбурги,Барухи,Бълдерберги,Голд Клуб,Римски Клуб със съдействието на тайни организации,ЦРУ и други за избиването на Населението на земята което върви от стотици години.Същите тези изроди създават предпоставки за войни и всякакви видове кризи.Дори и Войната в Украйна е част от този план. Няма да згреша ако кажа ,че Русия и нейните ръководители също са съучастници във това. Какъв изрод трябва да си за да измислиш вирус който да разпространиш за да убиваш и осакатяваш деца в утробата на майките .Изроди, нека Господ да слезе на земята и да ви съди. Изроди мръсни.

    Коментиран от #19

  • 14 ммм дааааа

    9 1 Отговор
    За да установят как вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на инфекция на вируса, като многократно го "прехвърлят" между комар и мишка.!!!!!!
    АЙДЕ ПОЧВА СЕ ...."КОВИТО БЕШЕ ОТ ЗМИЯ И ПРИЛЕП"....
  • 15 Механик

    9 1 Отговор
    Така, така. Подгатвяйте шилетата за нови издевателства. Сега ще е зика, после нещо друго...
    Ама пишете повечко по въпроса, че Джок Съдбата няма от какво да се надъхва.
    Аз не можах да разбера как за 3 години знам само един човек, който кара свръх болестта ковид и то не бе сигурно дали е точно ковид или грип.
  • 16 Рея

    9 2 Отговор
    Достатъчно жени в детеродна възраст инжектираха с РНК "ваксините" на файзер,Модерна,Астра Зенека,,Янсен. Може да предположим каква е цялата схема на "пандемийте" който контролират медийно и през марионетните правителства по цял свят. Първо беше Ковид,сега идва време за ЗИКА с което ще оправдаят тези спонтанни аборти и малоформаций. И както винаги Медиите по цял свят ще прокарват наративна за ЗИКА. Дано не съм прав,но логиката на случващото се говори за такъв сценарий
  • 17 ЧУДНО

    4 0 Отговор
    Нали избухна зиката по време на Световно по футбол,... но още тогава казахи, че е опасен само за някои породи хора, като европевйци, азиатци отпадаха,...а сега отново всичко под ножа
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 йепан

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Йтан":

    пий кислол
  • 20 Това

    5 0 Отговор
    ли сте ни подготвили като следваща пандемия?! Нямате умора.