Last news in Fakti

15 Април, 2022 19:09 2 175 12

Омикрон се "размножава": колко опасни са новите му варианти

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • варианти-
  • вирус-
  • мутация-
  • мутации

Световната здравна организация наблюдава развитието на два нови подвида на Омикрон

Омикрон се "размножава": колко опасни са новите му варианти - 1
Снимка: Shutterstock

В хода на пандемията непрекъснато се появяваха и продължават да се появяват нови варианти на коронавируса. През тази седмица Световната здравна организация (СЗО) взе под наблюдение два нови подварианта на Омикрон. Учени от Ботсвана и Южна Африка са открили мутациите ВА.4 и ВА.5, а в момента се проучва каква точно е опасността от бързото им разпространяване и от заразяване с тях.

Мутациите са били констатирани у четирима пациенти в Ботсвана и у 23 в Южна Африка. Но новооткритите подвидове вече са достигнали и до няколко европейски държави: Белгия, Дания, Германия и Великобритания. Досега учените и медиците не са установили сериозна епидемиологична разлика между стария вариант на Омикрон и двата нови. "Появата на модификациите не дава повод за тревога. Засега не наблюдаваме бърз ръст на заразите, хоспитализациите или смъртните случаи", казва д-р Мачидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Нов вариант и във Великобритания

Но във Великобритания в момента се разпространява съвсем нов, различен подвариант на Омикрон, наречен ХЕ. Там вече над 1000 души са заболяли от тази мутация, научаваме от актуалния доклад на съответната служба към Министерството на здравеопазването в Лондон. Вирусът ХЕ представлява комбинация между Омикрон ВА.1 (оригиналния Омикрон) и Омикрон ВА.2, който е най-заразен от всички изброени. С други думи, тази модификация, открита във Великобритания, комбинира генетичен материал от различни варианти, в резултат от което възниква нов подвид на вируса SARS-CoV-2.

Вариантите на вируса се комбинират

Нека да припомним откъде се появяват новите модификации на вирусите. Понякога при размножаването (копирането) на вирусите възникват грешки и така се стига до мутации. Когато структурата на вируса не е променена, тогава говорим за "тиха мутация" или "грешка". Мутациите в шиповия протеин могат да повишат заразността на вируса. Колкото до варианта Омикрон ХЕ, той вече е комбинация от два различни други подварианта. Т.е. двата подварианта на вируса се съдържат в една и съща клетка, по едно и също време.

В тази клетка те могат да комбинират генетичния си материал и после да заразяват други хора. Генетичната си информация Омикрон ХЕ е взел главно от Омикрон ВА.2 - модификация, която не води до по-тежко протичане на болестта, отколкото ВА.1. Това важи, впрочем, за всички варианти на Омикрон: протичането на заболяването е по-леко. Но нека да припомним, че Омикрон затова пък е силно зарáзен.

Автор: Силия Томс


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извънреден коментар

    7 1 Отговор
    Аз съм човек за вразумяване и за реализации !
  • 2 хмм

    25 2 Отговор
    Размножават се болните ви мозъци. Тоя цирк вече не върви.
  • 3 Грульо

    18 1 Отговор
    " колко опасни са новите му варианти"

    Николко. Учените още в началото на измамата казаха, че вироса ще става все по-лесно разпространяем и все по-безопасен, защото се приспособява към гостоприемника, за да оцелее, а не да го погребат с него.
  • 4 Вирусите идват от Окрайна!

    20 3 Отговор
    30 биолаборатории !!!
  • 5 Ваксиниран3002

    22 0 Отговор
    Поддържат измамата, че ако вземе да свърши войната, с какво ще ни плашат и ще ни изнудват за пари?
  • 6 Само истини всеки ден ли?

    15 0 Отговор
    Индиректно да разбираме ли, че наесен ша ни бомбите пак?
  • 7 Да бе да ама не!

    10 0 Отговор
    Постоянно ни заразяват с нови гадости ,докога ще се търпи тоя пфайзер!
  • 8 Дара

    17 0 Отговор
    Няма по опасен вирус от медийният вирус.
    Омикрон го оставете на мира. Всички го прекарахме. Най нищожен и лек грип.
  • 9 биотехнологии

    3 0 Отговор
    "Нека да припомним откъде се появяват новите модификации на вирусите." - А аз да припомня, че Омикрон не е мутация на нито един от предишните варианти на SARS-CoV-2. Т.е. - той не се е появил от тях. И следователно, може да е създаден изкуствено с цел да създаде "стаден имунитет" сред населението, тъй като е най-заразен от всички варианти, но не е смъртоносен колкото тях.
  • 10 Не се правете на умрели лисици

    7 0 Отговор
    СЗО е толкова опасно колкото и вируса!
  • 11 Моряка

    2 2 Отговор
    Всички злини в последните 250 години идват от Англия.А решението е много лесно- натискаш бутона и острова изчезнал.
  • 12 Лабораториите в Украйна трябва да ...

    1 1 Отговор
    Си избият парите дадени от демократичният свят!Ще има подварианти на ковида докато се пусне новият БАШ вариант....Бустерите ще станат по пет на бройка и тогава ще настане мир и тишина!