15 Май, 2022 13:45 2 800 5

Как да ядем сладко и да отслабваме

  • ендокринолог-
  • здраве-
  • сладко-
  • здравословно хранене-
  • диета-
  • диабет-
  • отслабване

Ендокринолог обясни, че е важно да разделим сладкото на два вида

Как да ядем сладко и да отслабваме - 1
Снимка: Shutterstock

Ендокринологът, диетолог Олга Павлова разкрива как можете да отслабнете, без да изключвате сладкиши от диетата.

Лекарят обясни, че е важно сладкото да се раздели на два вида, пише dariknews.bg. Първите са сладкишите със захар и бяло брашно.

Ако човек с нормална кръвна захар иска да отслабне, той може да хапва малко количество сладкиши. Това се отнася основно за млади хора под 25 години. Според диетолога първо трябва да се ядат протеини и фибри и едва след това десерт. Пациентите с диабет не трябва да ядат такива десерти, защото човек ще получат силни скокове на кръвната захар. Глюкозата уврежда стените на кръвоносните съдове и пациентът получава проблеми със зрението, диабетно стъпало и други негативни последици.

Вторият вид са десертите със стевия или еритритол, както и с "безопасно" брашно: царевично, елда или спелта. Такива сладки могат да се ядат както от здрав човек, така и от пациенти с диабет, тъй като не повишават драстично кръвната захар и няма да повлияят на теглото, ако бъдат включени в броя на калориите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    7 0 Отговор
    Внимавайте със заместителите на захарта! Стевията никога не е изпробвана върху хора за безопасност! Това важи и за други изкуствени подсладители.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 moiraine

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "1111":

    Абсолютно вярно. Неколкократно получавах астматични пристъпи след консумация на продукти със стевия.
  • 3 456

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "1111":

    Ограмоти се малко повече и не пиши глупости. Стевията е растение, а не изкуствен подсладител. Около 240 вида някои от които съдържат естествени подсладители, включително Stevia eupatoria и Stevia rebaudiana, известни под родовото име стевия.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "456":

    Ти имаш нужда от ограмотяване, аз четох изследване за ефетките върху опитни животни.
  • 5 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "456":

    Това, че е добита от растение, не я прави задължително безопасна. И не казах, че стевия е изкуствен подсладител, а че и изкуствените подсладители също не са тествани върху хора.