Last news in Fakti

16 Май, 2022 18:45 2 548 1

Най-големите врагове на стомаха

  • храни-
  • диета-
  • стомашни проблеми

Специалист изброи храните, които първо трябва да бъдат изключени от ежедневната диета

Най-големите врагове на стомаха - 1
Снимка: Shutterstock

Заболявания на стомаха - това е проблем, който засяга все повече хора. Д-р Светлана Ищенко, специалист по инфекциозни болести, изброи храните, които първо трябва да бъдат изключени от ежедневната диета, в противен случай те ще убият стомаха ви, пише iwoman.bg.

"Просто е: ако броят на вредните за стомаха елементи систематично надвишава разумните граници, тогава хроничните заболявания са неизбежни", казва лекарят.

1. Доматена паста

Изненадани ли сте да я видите в този списък? Доматите са противопоказани за тези, които имат стомашни проблеми. Това се дължи на високото съдържание на танинова киселина в пастата.

2. Алкохол

Едва ли има човек, който не знае, че алкохолът е вреден за стомаха. Но газираните алкохолни напитки са още по-вредни от останалите.

3. Маринати

Те също трябва да се избягват, тъй като съдържат огромно количество оцет, а това е стрес за стомаха.

4. Люти сосове и горчица

Те също действат изключително агресивно на стомаха.

5. Трансмазнини

Напоследък много се говори за вредите от тези евтини заместители на мазнините, но хората продължават да ги консумират. Четете внимателно съставките на храните, които консумирате. Трансмазнините често се срещат в колбаси, сладкиши и млечни продукти.

6. Пържени ястия

За да ги смила, стомахът произвежда огромно количество стомашен сок, а това е пагубно за него.

7. Колбаси

Те са просто склад на канцерогени! При честа консумация колбасите могат да причинят тежки патологии и онкологични заболявания.

8. Газирани напитки

Газирани напитки, особено подсладените, буквално разтварят лигавицата на стените на стомаха. Не ги консумирайте и не ги предлагайте и на децата си.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    15 0 Отговор
    Май ни подготвяте да станем као тези от Освиенцим.