Last news in Fakti

20 Май, 2022 17:18 1 215 11

Министър Сербезова предлага решение на проблема с липсващите аптеки в страната

  • асена сербезова-
  • решение-
  • проблем-
  • липсващи аптеки

Има два варианта за преодоляване на този недостиг- откриване на филиали, които да работят в определени часове през седмицата, или с въвеждане на публично-частно партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в местата със затруднен достъп

Министър Сербезова предлага  решение на проблема с липсващите аптеки в страната  - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова предлага проблемът с липсващи аптеки в страната да се реши чрез публично-частно партньорство между общини и местни дружества, които притежават лиценз за аптечна дейност, съобщават от БНР.

Здравният министър Асена Сербезова уточни, че в законодателството няма разписана отговорност при поставяне на вендинг автомати за лекарства неограничено, за които не се изисква рецепта. Тя се съгласи с констатацията, че в страната продължава да има много населени места, в които няма икономически стимули за разкриване на аптеки или дрогерии.

Според Сербезова има два варианта за преодоляване на този недостиг, особено болезнен за отдалечените населени места - откриване на филиали, които да работят в определени часове през седмицата или с въвеждане на публично-частно партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в местата със затруднен достъп.

"Това също е един дългосрочен и устойчив начин за справяне с проблема, а не просто конституирането на вендинг машини с много ограничен кръг от и с лекарствени продукти, които всъщност могат да замаскират основни симптоми, които също могат да представляват проблеми при дългосрочна хронична употреба, която не се наблюдава от лекари, не се консултира от фармацевт".

Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също може да субсидира извършването на тази дейност, допълни Сербезова.

Министър Сербезова съобщи още, че в страната са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар. Досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 4 Отговор
    В радиус от сто метра около жилището ми има четири аптеки.Две денонощни.Какъв недостиг?

    Коментиран от #3

  • 2 Хубавицата на МС

    10 3 Отговор
    Може да я отпоря един път, ей тъй да се запиша в списъка.

    Коментиран от #6

  • 3 Пръц

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    4 аптеки в квартал като Люлин е нищо.А и евтините лекарства—ментета идващи досега от заводите на Огнян Донев в Украйна ще секне.

    Коментиран от #9

  • 4 Димов

    6 3 Отговор
    Да чакате вендинг машините да вършат човечност, не е решение. Едно време имаше аптеки във всяко село. Но, това беше едно лошо време. Сега имаме целогодишно портокали в магазините.
  • 5 ПП и коалиция

    7 0 Отговор
    Ъхъ ! Аз пък имам още по "отговорно" предложение - там където няма аптеки , да се разкрият пунктове с пощенски гълъби - пациента закача на врата на гълъба искането си за съответни лекарство и чака гълъба да се върне с него ( за по големи и тежки опаковки могат да се използват лешояди или кралски орли) . Горното предложение може да се осъществи , като съвместна инициатива на министерство на транспорта (съкратено - ЕКОНТ) , МЗ и МОСВ . Гениално , нали ?!
  • 6 Шпек

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хубавицата на МС":

    Хубавица,нема що.Напомня ми на Мортиша Адамс от едноименния филм.
  • 7 питам

    2 2 Отговор
    Министър Сербезова да маха личните лекари! Няма нужда от лични лекари, само точат касата.
    Докога ще отклоняват и отлагат този въпрос?
  • 8 дсх123

    1 4 Отговор
    Има онлай аптеки. Да поръчват с куриер лекарствата без рецепта.
    Ще направят аптеки по селата, ама половината няма да са заредени с всичко необходимо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    3 1 Отговор
    Сербезова е поредната пионка на бялата мафия.Ако премахне търговските дружества от системата тогава ще я призная.
  • 11 А туй не е ли новина за Факти

    5 0 Отговор
    Браво! КАПИТУЛАЦИЯ(евакуация)!!!

    "Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" в Мариупол, предаде Ройтерс, като се позова на батальон "Азов". Заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на украинските бойци.“...
    bgonair.bg/a/4-world/266208-ukrainskoto-voenno-komandvane-prekrati-saprotivata-v-zavod-azovstal ...

    Да очакваме скоро и генерална КАПИТУЛАЦИЯ(евакуация)!!!