31 Май, 2022 22:30 1 539 1

Рулцата от раци състаряват организма

  • ролца от раци-
  • здраве-
  • химикали-
  • състаряване-
  • преработени храни-
  • диетолог

Според диетолог дълбоко преработените храни не трябва да се консумират ежедневно

Рулцата от раци състаряват организма  - 1
Снимка: Shutterstock

Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки и директор на Самарския изследователски институт по диетология и хранителна терапия, смята, че рулцата от раци ускоряват стареенето на организма, съобщи БГНЕС. В интервюто той разказа как да намалим негативния ефект от консумацията на този иначе достъпен и популярен продукт.

Дълбоко преработените продукти, сред които са и рулцата от раци, съдържат много повече оцветители, подобрители на вкуса и други хранителни добавки, казва Гинзбург. Научните изследвания показват, че тези химикали могат да предизвикат заболявания, свързани с възрастта, и да "състарят" преждевременно организма, предупреждава той.

"Рулцата от раци, подобно на някои колбасите като наденичките и бирените пръчици, принадлежат към групата на дълбоко преработените храни. Голям брой проучвания са установили, че такива продукти ни състаряват и увеличават вероятността от развитие на свързани с напредналата възраст заболявания (например сърдечносъдови и ракови)", казва Гинзбург.

Според диетолога дълбоко преработените храни не трябва да се консумират ежедневно. Но ако не злоупотребявате с рулцата от раци и ги ползвате като добавка в салати например, нежеланите ефекти могат да бъдат избегнати, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Док

    3 0 Отговор
    Къде са раците в този боклук, питам БАБХ. Дами и господа, моля четете етикета и бягайте надалеч.