Last news in Fakti

3 Юни, 2022 16:57 1 761 15

Сербезова: До понеделник разработчиците на е-направленията да дадат обяснение за фалстарта

  • асена сербезова-
  • понеделник-
  • разработчици-
  • електронни направления-
  • фалстарт

Според нея е "недопустимо" заради една фирма, доставчик на софтуер, „която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари“,

Сербезова: До понеделник разработчиците на е-направленията да дадат обяснение за фалстарта  - 1
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Асена Сербезова разкритикува създателите на електронния софтуер за фалстарта на системата за издаване на електронни направления. Тя е категорична, че ще търси законов начин, по който да бъдат наложени санкции и ще подкрепи всеки, който реши да си търси правата по съдебен път. Министърът даде срок до понеделник разработчиците на електронната система да дадат обяснение за създалата се ситуация. Това се казва в позиция на министъра, разпространена от МЗ.

След старта на електронните направления на 1 юни лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. А грешка в една от програмите, препращала всички пациенти на гинеколог, независимо какво ги боли.

„От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания“, отчита министърът. Според нея е "недопустимо" заради една фирма, доставчик на софтуер, „която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари“, заявява още министърът. И допълва: „Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване“, категорична е Сербезова, цитирана от Dariknews.bg.

Тя определя като „неприемлив“ фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции „спрямо тези, които саботират процеса на електронизация“. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти, допълва Сербезова. И съобщава, че ще настоява за намирането на законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. „Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина „неразбрали“ частни субекти“, уверява министърът.

И заключва, че очаква най-късно в понеделник, 6 юни, разработилите медицинския софтуер, „който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, да отговори за създалата се ситуация“.

„На всички други, които подходиха отговорно, благодаря!“, пише още Сербезова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ник

    21 3 Отговор
    Защо не се разкарате с тези ел направления?
  • 2 Абе...

    19 2 Отговор
    Баба Мара и дедо Драган от село първо ще трябва да ги светнете що е то интернет и електронна рецепта .Как аджеба да си запишат час по електронен път.Ще има бая измрели пенсионери.Докато вдянат новата система да се доберат до дофтора са предали богу дух.Амин.
  • 3 Гласове от зайчарника в Банкя

    11 1 Отговор
    Бацо ползва телефон с копчета, сещайте се!
  • 4 Аха

    10 2 Отговор
    Това е поредното изискване от ЕС.До година очаквайте и новите дигитални паспорти със информация кой колко пъти си е бил ваксина.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост4

    10 0 Отговор
    Как ще ги санкционирате, другарко СЕРБЕСова.. А?
    Че вие сте навързани...давате им държавни пари на тези"избрани" фирми, а те ви връщат парите като рушвет...клетвите да застигнат хората, кпито най-много обичате...тогава ще разберете...
  • 7 ха ха

    7 1 Отговор
    Серсемова да е свършила едно нещо както трябва? Тази женица и сватбата си е поправяла няколко пъти...
  • 8 Големия

    2 1 Отговор
    Български ИТ бизнес....
  • 9 Мдааа....

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аха":

    Гърция от тази година ще ги въведе така наречените паспорти.В случая са два .Единия е медицински,а другия за по-бързо контролно проверяване.Аз като работник със длъжен да го имам.
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Какви средства предвидихте за лечебните заведения и за разработчиците на софтуера им, че да им дирите сметка какво са направили и какво не!?
    В мотивите към "Проект на Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система" сте ззаписали:
    "С допълнителна финансова тежест не се засягат и бюджетите на лечебните и здравните заведения и на другите юридически и физически лица, които са длъжни да прилагат наредбата. Същите имат ангажимента да поддържат софтуерите и системите си, както и понастоящем, но при засилени мерки за информационна сигурност, което може да се реализира в рамките на договорите им за сервиз и поддръжка."
    Кой гений измисли, че ще плащате на Информационно обслужване а ще работят фирмите и изпълнителите и то без допълнително заплащане, за да заработи националнатга система !? Много хубава схема и много удобна за точене!
  • 11 Красимир Петров

    6 0 Отговор
    Тази е поредната пионка на бялата мафия.Какво стана с болниците които са търговски дружества?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Защо разработчиците?

    6 0 Отговор
    Пак прехвърляте отговорността както винаги! И винаги някой най-долу по веригата излиза виновен!Така у нас е от години и за това подобни гафове се повтарят до безкрай! А иначе министри, зам министри, шефове на отдели, експерти и какво ли още не дал Господ
  • 14 Дааа

    4 0 Отговор
    Този фалстарт не е неочакван. И с пръстовата идентификация беше същото. Някои хора си мислят, че реалността е като филмите, с които им перат семплите главици. 😄
  • 15 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Ми явно Е- направленията не изнасат на докторята бе Сербезова! Кво има да ди се дават обяснения,или IQ-то не ти стига да го проумееш???!!