19 Юли, 2022 14:52 996 3

Сербезова представи как ще се намали доплащането за лекарства

  • асена сербезова-
  • лекарства-
  • доплащания

Съществено значение има и това как организираме спешната помощ

Здравният министър Асена Сербезова представи един от начините да се намали доплащането за лекарства. Това тя направи по време на международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация.
„Един от начините да се намали доплащането за лекарства е като се намали нуждата от тях. Това не се разглежда в тази дълбочина като предложение за политики“, коментира Сербезова.

„Как ще се намали нуждата от лекарствени продукти: когато започнат да се употребяват по-рационално, когато се предписват в правилния момент, когато мониторингът е по-различен. Ако ви прави впечатление в най-богатите държави диагностичните изследвания са поне три пъти повече“, отчете Сербезова.

По думите ѝ това, което е нужно да се направи, е една цялостна политика по опазване на здравето на гражданите.

„Когато има такава цялостна политика, като индиректен резултат ще бъдат намалени разходите свързани с доплащане“, обясни тя.

Тя подчерта, че политиките на Министерство на здравеопазването са насочени към подобряване на достъпа до населението до качествени и навременни здравни услуги.

Сербезова уточни, че в Плана за възстановяване са предвидени инвестиции за подобряване на материалната база ,като целта е да се увеличи капацитета на здравната система и центрове за съдови заболявания.

"Част от това, че българите ползват по-често болнична помощ, ползват повече лекарства, е не само достатъчната превенция и здравно образование, но и това ни е да бъдем здравно просветени още от ранните детски години", каза още министърът.

Според нея съществено значение има и това как организираме спешната помощ.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо-бохо

    5 0 Отговор
    Ще резнат лекарствата изписвани по НЗОК. Ако си млад ще е рано, ако си възрастен ще е късно, ако си в началото на заболяването не е наложително, а ако си в крайна фаза няма да има нужда вече.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 20001

    1 0 Отговор
    Сербезова вие сте една лъжкиня и крадла!