Last news in Fakti

7 Юни, 2022 07:29 992 4

Аркади Шарков: Загубите на болниците трябва да се компенсират

  • аркади шарков-
  • болници-
  • загуби-
  • компенсират

Разходите на лечебните заведения растат в условията на инфлацията, казва здравният икономист 

Аркади Шарков: Загубите на болниците трябва да се компенсират - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трябва да се мисли в посока загубите на болниците у нас да бъдат компенсирани в условията на инфлационната обстановка, в която се намираме. Това коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR здравният икономист Аркади Шарков.

По думите му в момента разходите на лечебните заведения за консумативи, енергия, лекарства и други, растат и трябва да бъде ограничена възможността това да се отрази на пациентите и това колко заплащат за лечение.

Според него лимитите на болниците бяха големият проблем на лечебните заведения в периода на пандемията.

"В немалка част дейността намаля след COVID-19, но цените останаха същите. Лимитите сами по себе си са безсмислени, защото не можеш да имаш лимитна дейност, която си задължен да извършваш, когато дойде пациент на входа", коментира Шарков.

В ефира на предаването той коментира и данните от последното проучване, част от проекта "Най-добрите болници".

Изводите от изследването показват, че според 31% от анкетираните липсата на кадри е най-големият проблем в системата на здравеопазването.

78 на сто от мениджърите на болнични заведения казват, че трябва да има приоритетно преразглеждане на цените на медицинските услуги.

Липсата на достатъчно финансиране от страна на държавата е определена като най-големия проблем за сектора от страна на близо 24% от болниците.

Аркади Шарков бе и един от модераторите на Здравният дебат "Болнична помощ след Ковид-19 – шанс за трансформация”, организиран от Investor Media Group и Българска болнична асоциация.

В събитието участват председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. д-р Антон Тонев , председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, представители и експерти на останалите браншови организации в сектора на здравеопазването у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да помагат

    6 0 Отговор
    да дадат тези които печелят най много от пациентите,уж са търговски предприятия,и скубят българина,а като дойде да плащат искат от държавата,пак от българина
  • 2 мишо

    7 0 Отговор
    Частните болници да бъдат така добри да станат капиталисти и излязат на свободен пазар без пътеки, стига по комунистически са точили здравната каса
  • 3 Аркади Шарков!! Бялата мафия краде яко

    5 0 Отговор
    На ли сте"тътговски дружества" Краде се, а държавата да ви компенсира с парите на Народа!!??? ДЕРАТ СЕ ПО ДВЕ КОЖИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ, ДА ДО ПЛАЩАТ ЗА КАКВО ЛИ НЕ!! КАКВОТО ДА ПОИСКАШ В БОЛНИЦАТА, ЕДНО ХАПЧЕ, ЧЕ ТЕ БОЛИ ГЛАВА ИЛИ КРАК ОТГОВОРА Е НЯМА, ДА СИ ДОНЕСЪЛ ОТ ВКЪЩИ!! Пета градска болница София, Неврологично отделение, интензивното след Инсулт!! Амболатория за животни, персонала, дебне как да ти вземе телефона само зада тие по "Спокойно"??? Трагично отделение, казват, че са правили някакъв ремонт!! Никой не наблюдава болните през нощта, 5 стая, Интензивно отделение, няма звънец, да позваниш за помощ, бие по стената с една лъжица, и след час идва сестра, която Фучи, че е беспокоиш!! Трагедия!!
  • 4 Майк Алън Патън

    3 0 Отговор
    Това заглавие звучи като - ЗА ДА НЕ СИ ГЛАДЕН , ТРЯБВА ДА ЯДЕШ ! Пожелателни алабализми !