Last news in Fakti

6 Юли, 2022 09:47 1 553 12

Пикът на новата COVID вълна - през август

  • covid-
  • коронавирус

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза

Пикът на новата COVID вълна - през август - 1

Новият подвариант на Омикрон е многократно по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БиТиВи.

Симптомите на новия подвариант са свързани с повишена температура, но не толкова висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми, изброява news.bg.

Тя обясни, че има единични страни, някои от които съседни на нас, с доста по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания, уточни проф. Христова.

По думите ѝ пикът у нас би се очаквал през август. Няма съществено натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не очаквам да има и у нас. Много по-заразен е, но се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране, подчерта проф. Ива Христова.

Според нея рано или късно отново ще сложим предпазните маски, особено на закрито. Тя вярва, че хората ще започнат да се ваксинират срещу коронавирус, защото ваксината е най-добрата превенция. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде унищожен, но вирусът е стабилен и трябва да го имаме предвид, предупреди проф. Христова.

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза. Добре е за всички да се предпазят, защото имунитетът спада, а вирусът се променя, каза още проф. Христова.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааа

    44 0 Отговор
    За период от две години, четири дози ваксини , това вече не е нормално. Коя друга ваксина трябва да се бие четири пъти в рамките на две години
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    17 0 Отговор
    Гледайте британския сериал Utopia!
  • 4 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    А на 🐒🐒 шарка като се събере новият парламент.
  • 5 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    0 16 Отговор
    ....„РАНО ИЛИ КЪСНО ...😷😷😷”
  • 6 Делю Хайдутин

    27 1 Отговор
    Путин ще дойде да ни излекува и нас.
  • 7 смелчаци

    3 5 Отговор
    Пикт на новата COVID вълна - през август.
  • 8 смелчаци

    1 3 Отговор
    Пик-т на новата COVID вълна - през август.
  • 9 Малинка

    19 0 Отговор
    Не на Ковид-истерията...
  • 10 Зевзека

    25 0 Отговор
    Моля да обявят Ковид за най-малкия по размер и най-големия по бърза мисъл ум на света! Тоя ковид много политически угоден, а? Все се разраства когато хората понадигнат глава да си търсят правата! Ей така, да действа на психиката. И какво правят първо? Слагат изискването за маска. Т.е. ритуално ви затваряме устата и ви слагаме хумота и вие добичета ще мълчите. Е да де, ала не! Нека пробват да ни накарат да сложим маска в каквото и да било пространство при 40 градуса температура!
  • 11 Дебил

    20 0 Отговор
    Който реши, да си носи и скафандър ако иска.То полза от ваксините няма,камо ли от маските.
  • 12 БигириМигири

    0 0 Отговор
    В Украйна всеки застрелян е починал от Ковид