Last news in Fakti

12 Юли, 2022 12:14 825 14

Доктори: Да се върнат безплатните COVID тестове

  • доктор-
  • тест-
  • коронавирус

2 години след началото на коронакризата, все още виждаме как "държавата реагира по старому"

Доктори: Да се върнат безплатните COVID тестове - 1

Безплатните COVID тестове да се върнат. Където е възможно, пациентът да може да се преглежда вкъщи. Около това се обединиха в студиото на „Твоят ден” на NOVA NEWS д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и Станимир Хасърджиев, председател. на Националната пациентска организация.

„Мисля, че достатъчно опит натрупахме като граждани и здравна система. Не мисля, че е толкова трудно, като виждаме, че ръстът на болните се увеличава, да ги въведем”, коментира Виткова. По думите ѝ ако съзнанието ни е на ниво, препоръчителното трябва да приемаме задължително.

Тя посочи като сериозен пропуск, че в тези летни месеци не сме положили усилие да си отговорим на въпроса защо имахме толкова голяма смъртност от коронавируса у нас. За Виткова големият проблем е, че в извън болничната помощ системата не работи адекватно.

Според Станимир Хасърджиев 2 години след началото на коронакризата, все още виждаме как "държавата реагира по старому". "Продължава да не се разбира, че единственият начин да се овладяват такива ситуации, е да се предпазват уязвимите групи. Продължава да няма възможност тези хора да бъдат преглеждани вкъщи".

Двамата коментираха и ваксинацията, в това число и 3-та и 4-та бустерна доза. Те подчертаха, че никой не знае как ще се промени коронавирусът. А за акцията на полицията, при която бяха задържани 10 души за търговия на кръв, казаха:

Д-р Хасърджиев:"Очакваме да излезе предложение от ЕК за промени в директивата, която регулира тези процеси – там ясно се регламентира възможността да се компенсират, включително и финансово, хората, даряващи кръв. Сега заради липса на достатъчно кръв и в Европа, ние внасяме от САЩ".

Виткова: "Не е достатъчно да има спецакции, за да видим нещо, което е от десетилетия ясно. На всеки, чийто близък е в болницата и му предстои операция, се казва, че трябва да намери кръв. И той отива пред центровете и там не той търси, него го намират".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хмм

    19 0 Отговор
    Безплатен обяд няма. Държавата спонсорира ковид измамата от нашите пари.
  • 3 Пич

    18 0 Отговор
    Марш от тука , убитаци !!! Да ви направят психиатрични тестове на вас !!!
  • 4 о.р.майор

    17 0 Отговор
    Явно паричките в болниците намаляха, стандартът на живот на лекарите спадна и пак се почна с облъчване на хората с предстоящ апокалипсис от хрема. Тестове, ваксини за всички от сърце, а за лаборатории и болници големи парични потоци. Спрете се, бе, хора!

    Коментиран от #7

  • 5 оня с магарето

    13 0 Отговор
    Безплатно е само сиренето в капана за мишки!
  • 6 Хаха

    12 0 Отговор
    Безплатните тестове струват пари в България...аз безплатни тестове не съм видял
  • 7 сила

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "о.р.майор":

    няма да се спрат.....ХИПОПОТАМОВА клетва са давали белите убийци , търбуси за пълнене имат
  • 8 ВНИМАНИЕ

    8 0 Отговор
    В повечето лаборатории не спазват елементарна хигиена спрямо пациентите. С един чифт ръкавици се обслужват десетки пациенти. Отваряйте си очите, бъдете отговорни спрямо вас и, вашето здраве и здравето на вашите близки. Изисквайте да си сменят ръкавиците.С ръкавици, които не сменят предпазват себе си,но не и Вас
  • 9 Ммм

    5 0 Отговор
    "По думите ѝ ако съзнанието ни е на ниво, препоръчителното трябва да приемаме задължително." Абе фашизоид смачкан, ако твоето съзнание е на ниво, никога нямаше да изтърсиш подобна идиотия
  • 10 1111

    4 0 Отговор
    Само да минат и изборите и ГЕРБ,ПП,ДБ ни почват!
  • 11 Селския

    4 0 Отговор
    А бре дофтори, тия "безплатни" тестове и ваксини(голяма част подарени или бракувани) ги плащаме всички, дори и вие, ако си плащате данъците де..........
  • 12 защо не

    2 0 Отговор
    се изяви с опит и знания м.в. когато имаше власт
    сега да се изказва е смешна от позиция на преосигурена пенсионерка
  • 13 Лост

    4 0 Отговор
    Колко познати ваксинирани или починали цигани познавате?
  • 14 Мухаа,хаа!

    2 1 Отговор
    Изгладняха яко,и включиха котлона.Да започне водата плавно да се подгрява от сега.Че такава тлъста баница- клечка памук = стотачка и на сън не са мечтали.И всеки по веригата,къса парче.От къде се пръкнаха тези хиляда и кусур " заразени"? Дадена е команда от вън.Всичко което попада в болницата - за лечение,по мащабни изследвания,го пращат на тестване.Зашото ставало стрсшно.И всичко по старата ,изпитана схема.Има усложнения ,но със ковид зараза!? Умира там( хиляди умират, и са умирали в болница) автоматично " загубил битката".Еййй, стадото.Пак ще ви сготвят,да си знаете от сега .Знаете ли защо са бесни на Вовата - не заради Украйна.Заради корнонката бе,стадоо! С един указ им прати в коша за един ден,мега далавера за стотици милиарди.В цял свят.Такива загуби не се прощават.