Last news in Fakti

23 Август, 2022 18:15 1 140 1

Откриха начин за справяне с хранителните алергии

  • алергия-
  • храна-
  • лечение-
  • бактерии-
  • учени

Учените ще представят резултатите си на есенната среща на Американското химическо дружество

Откриха начин за справяне с хранителните алергии - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора с хранителни алергии изпитват само леки симптоми. Някои обаче са изправени пред потенциално фатални последици.

Бактериално съединение, наречено бутират, което се произвежда от здрави микробиоми, е показало обещаващи резултати срещу алергичните реакции в лабораторни тестове, съобщава „Сай Тех Дейли“. Проблемът е, че е неприятно да се приема през устата. Днес учените описват по-приятен начин за доставяне на това съединение. Те също така съобщават, че техните "полимерни мицели" са ефективни при мишки срещу алергии към фъстъци. Някой ден лечението може да противодейства на много видове хранителни алергии и възпалителни заболявания.

Учените ще представят резултатите си на есенната среща на Американското химическо дружество (ACS). Есента на ACS 2022 е хибридна среща, която се провежда виртуално и лично от 21 до 25 август, а достъпът по заявка е на разположение от 26 август до 9 септември. Срещата включва близо 11 000 презентации по широк спектър от научни теми, пише БГНЕС.

Някои от бактериите, които съставляват чревния микробиом, произвеждат съединения, като например бутират, които насърчават растежа на полезните бактерии и поддържат лигавицата на червата. Ако микробиомът на човек е нездравословен и в него липсват тези бактерии, произвеждащи бутират, фрагменти от частично усвоена храна могат да излязат от червата и да предизвикат имунна реакция, която да доведе до алергичен отговор.

Един от начините за лечение на хората с алергии е да им се осигурят липсващите бактерии перорално или с трансплантация. Според д-р Джефри Хъбъл, един от главните изследователи на проекта, това обаче не е добре работещо в клиника. "Затова си помислихме, защо просто да не доставим метаболитите - като бутират - които произвеждат здравият микробиом?"

"Но бутиратът има много лоша миризма, като на кучешки изпражнения и гранясало масло, а също и лош вкус, така че хората не биха искали да го поглъщат", казва д-р Шиджи Као, който представя резултатите на срещата за екипа в Чикагския университет. Дори и хората да успеят да го глътнат, бутиратът ще бъде разграден, преди да достигне целта си в долната част на червата.

За да преодолеят тези предизвикателства, учените, сред които са и съавторите им Катрин Наглър и Руи Уанг, разработват нова система за прием. Те полимеризират бутаноилоксиетилметакриламид - който има бутиратна група като странична верига - с метакрилова киселина или хидроксипропилметакриламид.

Получените полимери се самосглобяват в агрегати или полимерни мицели, които прибират в сърцевината си страничните вериги на бутирата, като по този начин прикриват неприятния вкус и мирис на съединението. Изследователите вкарват тези мицели в храносмилателната система на мишки, на които липсват здрави чревни бактерии или правилно функционираща чревна лигавица. След като храносмилателните сокове освободили бутирата в долната част на червата, инертните полимери били елиминирани с изпражненията. Лечението възстановило защитната бариера и микробиома на червата, отчасти чрез увеличаване на производството на пептиди, които убиват вредните бактерии, което освободило място за полезните бактерии, произвеждащи бутират.

Най-важното е, че дозирането на алергични мишки с мицелите предотвратява животозастрашаваща анафилактична реакция, когато те са изложени на фъстъци.

"Този вид терапия не е специфична за антигена", отбелязва Као. "Така че теоретично тя може да се прилага широко при всякакви хранителни алергии чрез модулиране на здравето на червата."

Следват изпитания върху по-големи животни, последвани от клинични изпитания. Ако тези опити са успешни и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри пероралното лечение, мицелите могат да се продават в малки опаковки; потребителите ще разкъсват опаковката и ще разбъркват съдържанието в чаша вода или сок. В друга работа с мицелите изследователският екип анализира данни за лечение на възпалителни заболявания на червата с перорална терапия.

Учените изследват и приложението чрез инжектиране. Изследователите са показали, че този метод позволява на мицелите и техния бутиратен товар да се натрупват в лимфните възли, които са част от имунната система. Те са установили, че този подход е ефективен при лечението на алергии към фъстъци при мишки, но би могъл да се използва и за потискане на имунната активация локално - а не в целия организъм. Например инжекциите биха могли да бъдат полезни при пациенти, на които е извършена трансплантация на орган или които имат локализирано автоимунно и възпалително заболяване, като ревматоиден артрит.

Като възстановяват микробната и лигавичната хомеостаза, тези полимерни мицели, съдържащи бутират, могат да функционират като нов, антигенно-агностичен подход за лечение на хранителна алергия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.