Last news in Fakti

29 Август, 2022 14:01 1 082 5

Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в Турция

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • турция-
  • вирус-
  • истанбул

Тревожна е и тенденцията на увеличаването на смъртните случаи

Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на новозаразените с коронавируса в Турция, където бяха отменени почти всички ограничителни мерки, продължава да се увеличава, съобщават турските медии, цитирани от БТА.

Увеличаването на броя на заболелите се дължи както на липсата на ограничителни мерки, така и на разпространението на варианта BA.5 на коронавируса (около 80 процента от случаите). За последния месец и половина се наблюдава неколкократно увеличение на случаите. В края на юли бе съобщено за осемкратно увеличение на броя на заразените спрямо началото на месеца.

Тревожна е и тенденцията на увеличаването на смъртните случаи вследствие на коронавируса. Експертите призовават хората да носят предпазни маски на закрито и на открито (ако се намират на многолюдни места). Левент Яманел, член на Научния съвет за борба с коронавируса, заяви наскоро, че вариантът BA.5 се разпространява "4-5 пъти по-бързо" от Омикрон и може да бъде силно заразен на открито, писа в. "Сабах".

Според Фарук Йорулмаз, професор от Тракийския университет, увеличаването на броя на случаите на COVID-19 допринася за мутациите на вируса. Той също призова хората да носят маски. Йорулмаз добави, че новият вариант (BA.5) засяга и ваксинирани лица, макар и в по-малка степен, посочва в. "Хюриет дейли нюз". Във връзка с предстоящото начало на учебната година (на 12 септември - бел. ред.) експертът изтъкна, че е важно да се носят маски в училищата.

Училищните ръководства трябва да гарантират, че учениците учат и играят, без да свалят предпазните маски, каза Йорулмаз. Експертът припомни, че една от най-важните предпазни мерки за защита от вируса са ваксините. Въпреки увеличението на броя на случаите на COVID-19 министерството на здравеопазването на Турция не обновява често данните за новозаразените в страната. Последните официални данни са за периода 8-14 август, когато са били регистрирани 143 778 нови случаи и 342-ма починали. Над 100 400 души в Турция са загубили битката с коронавируса от началото на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    9 1 Отговор
    Фармацевтичните компании щели да започват да рециклират телата на ваксинираните починали от " ковид" за да извличат големите количества графен и да го влагат в следващата партида " ковид ваксини" предназначени за останалите ковид зомбита
  • 2 лакмус

    9 1 Отговор
    когато ковид убие някой известен индивид от политическата сцена,може и да повярвам! тук не броя президента на танзания,който показа папая заразена с ковид, и умря /убит/!!!

    Коментиран от #5

  • 3 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 3 Отговор
    ....ЧУЙ ЧУЙ....какво ви КАЗВА...ЛЕВЕНТ☝
  • 4 Мишел

    2 0 Отговор
    Пикът на заболелите в Турция беше преди месец с над 52000 заболели дневно. Сега са 32000.
  • 5 Най-очевадния пример

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "лакмус":

    Даже и тройнонахакания Кунчев измъкнаха от батака за има-няма 3 месеца. По един месец за "ваксина".Обикновените хора умряха или от социалнозначимите си заболявания, които не лекуваха, а "лекуваха" ковида по възможно най-вредните начин.