Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 07:22 763 5

Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

  • донорство-
  • трансплантации-
  • европейски ден

Денят се чества от 1996 г.

Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 1
Снимка: БЧК

Днес 8 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се чества от 1996 г., като традиционно се отбелязва във втората събота на месец октомври. Това съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от БНР.

Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“, с акцент върху нуждата от повишаване на обществената осведоменост относно донорството и трансплантацията на органи.

В периода от 7 до 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г., Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" ще популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Към 5 октомври, своята трансплантация очакват 901 български граждани. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е извършена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 yaйтнойз

    1 0 Отговор
    Украйна ще ви подкрепя .. материално
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    1 0 Отговор
    Може да е европейски ама не и наш