Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 09:45 1 047 4

Богдан Кирилов: Обмисля се връщането на старата формула за лекарствата в аптеките

  • богдан кирилов-
  • връщане-
  • стара формула-
  • лекарства-
  • аптеките

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема

Богдан Кирилов: Обмисля се връщането на старата формула за лекарствата в аптеките - 1
Снимка: БГНЕС

Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула, с която е стартирала системата, която проследява наличието на лекарства в аптеките. Тя е променена през март - това съобщи в "Денят започва" изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"До март формулата беше заложена по един начин, при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък. Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база. Вчера бях извикан на среща в Министерството на здравеопазването с ръководството и това, което чух от тях е, че се обмисля и връщане на старата формула", заяви Богдан Кирилов.

Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти, е с различен интензитет. Именно поради това беше създадена система, която да извършва анализ и мониторира количествата. Когато бъде установен недостиг, да се генерира списък, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни, обясни Богдан Кирилов.

"Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар", уточни той.

Кирилов добави, че системата отчита наличните в страната количества лекарства - при търговците на едро и в аптеките и всички изчисления се правят автоматично.

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички хубави

    8 0 Отговор
    лекарства спряхте, за да се купуват скъпи хранителни добавки
  • 2 Пенсионер

    5 0 Отговор
    А защо не казва колко са поскъпнали? Над 100%?
  • 3 стига!

    7 0 Отговор
    ХУБАВИТЕ ЛЕКАРСТВА ГИ НЯМА ПО АПТЕКИТЕ, НАЛИЧНИ СА САМО СКЪПИТЕ ИМ АНАЛОЗИ.
    Когато търсиш лекарство- имало го само в склада, трябва да поръчаш, носят ти го след 4-5-6 дена. А до тогава? Изпиваш опаковката, трябва ти втора кутия, пак поръчваш, пак доставят след 4-5-6 дена, т.е. прекъсваш лечението. По аптеките е настанал някакъв абсурд, някакъв ужас.
    Пресен пример- търся лекарство, което ми е изписано, струва 11 лв., няма го, обаче има негов аналог за 29 лв. Това какво е? Изнудване да купя по- скъпото. Защо не зареждат и двете лекарства, всеки да купува каквото му е изписано или според възможностите си?
  • 4 жбг2

    4 0 Отговор
    Преди седмица- две заблуждавахте хората, че някакво лекарство за диабет било изчерпано, щото закръглените жени го купували за отслабване. Което е НЕИСТИНА. Никоя жена няма да се подложи на отслабване с лекарства за диабет, щото може да отключи диабет, който е заболяване до живот. По аптеките липсва и лекарство за хиперфункция на щитовидна жлеза, от него се пълнее. Него пак закръглените жени ли си го купуват? Да напълнеят още повече?