4 Ноември, 2022 15:58 1 949 5

Храните, които познаваме от детство, могат да се окажат опасни

  • храна-
  • туршия-
  • буркани-
  • детство-
  • опасно-
  • консерви

Д-р Мясников с предупреждение за домашните туршии и консервирани храни

Храните, които познаваме от детство, могат да се окажат опасни - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников посочи кои домашно приготвени храни могат да бъдат опасни за здравето, цитира го zdrave.to.

Според лекаря особено опасни могат да се окажат домашните консерви и различни туршии. Те са честа причина за хранителен ботулизъм.

Това е интоксикация, причинена от поглъщането на ботулинови токсини, които се считат за най-страшната отрова в света. Отравянето със замърсена храна може дори да доведе до смърт.

Д-р Мясников допълни, че може да се отървете от ботулиновите токсини чрез варене. Веществата, произведени от бактерии, не понасят високи температури.

„Но какво ще кажете за гъбичките, ще попитате? И това е на ваш риск...”, казва все пак лекарят.

Също така е опасно да се яде наденица, осолена и пушена риба, все приготвени без надзор в домашни условия. Мясников обясни, че по външния вид и миризмата на тези продукти е невъзможно да се определи дали те съдържат токсични вещества.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 квя

    5 2 Отговор
    Така е. Яжте само висококачествени те продукти, които са контролирани под зоркият поглед на РЗИ!
  • 2 Русин

    18 0 Отговор
    Браво! Много по-безопасно е да се ядат консерванти, оцветители, сгъстители, емулгатори,стабилизатори, подобрители, заместители, подсладители, пенообразуватели и какво ли още не. Домашно приготвената храна е вредна и отровна. Да се чудиш как е оцелял човешкия род хилядолетия наред, преди да ги измислят тези отрови!
  • 3 Този за идиоти ли мисли хората към

    7 0 Отговор
    Които се обръща, на етикетите на промишлените консервирани продукти ясно си пише че половината от съставките са си бавни отрови, а в домашните всеки каквото си сложи
  • 4 пенко

    1 0 Отговор
    ХЕЙЙ ГО В НЬО , ДЕЦАТА НИ В СОЦА ЯДЯХА КАЧЕСТВЕНИ И ПОЛЕЗНИ ХРАНИ !!! КУПУВАХ БУРКАНЧЕ КАЙСИЕВО ПЮРЕ - ПО 12 СТОТИНКИ - ЦЯЛО КАШОНЧЕ !!!! ДОТРЕСЛИЯТ СЕ ЛИБЕРАЛНО " ДЕМОКРАТИЧЕН " КАПИТАЛИЗЪМ --- УБИ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ !!!!! 80 % СПОРТУВАХА В ДОБРИ УСЛОВИЯ --- НОВИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ УБИ ВСИЧКО И ЗАЛИ И СИСТЕМА И ТРЕНЬОРИ И УСШ !!!!!!
  • 5 Одит

    0 0 Отговор
    Стига с тия руски реклами на тъпотии!
    Българин без туршия и луканка е като автомобил без гуми!