15 Ноември, 2022 12:36 1 110 5

Николай Костов: Няма лекарства в аптечната мрежа, защото се изнасят

  • николай костов-
  • лекарства-
  • аптеки-
  • износ

"Доставки има, но те не стигат до аптеките", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки

Николай Костов: Няма лекарства в аптечната мрежа, защото се изнасят - 1
Снимка: NovaNews

„В аптечната мрежа липсва лекарството за диабетици „Новорапид”. Този вид инсулин влиза в списъка с лекарства, които се изнасят от страната. Лекарството не фигурира в списъка, който забранява износа на дефицитни лекарства.”.

Това каза в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него вписването на лекарства в забранителния за износ списък трябва да става автоматично. Той даде пример с информационната система, в която всички, които имат отношение, подават информация.

На 9 ноември е пристигнал този вид инсулин, но лекарството все още не е налично нито в дистрибуторската мрежа, нито в аптеките.

„Липсва на пазара, защото се изнася. Проблемът не е в доставките, проблемът е, че след като се достави – изчезва”, каза Костов.

„Доставки има, но те не стигат до аптеките. Лекарството директно се изнася”, повтори той. В аптеките получават в десетки пъти количествата, нужни за инсулинозависимите в България. Периодично липсват перорални антидиабетни лекарства”, обясни представителят на „Аптечна мрежа”.

Има различни причини за дефицита на лекарства, каза той и заяви, че може специалистите да повлияят на износа.

„Държавата има регулативна дейност – първо трябва да бъде осигурен българския пазар и след това да се изнася. Ако е паднала потребността на лекарството под 60%, попада в списъка за лекарства, които могат да бъдат изнесени. Системата, която определя този списък, има „вратички”, каза Костов.

Аптеките зависят от дистрибуторите, поясни той и допълни: „Създадоха консултативен съвет – нали знаете, когато искате нещо да не се свърши, създавате комисия за него.”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    7 0 Отговор
    Няма лекарства,защото няма държава.............................
  • 2 честен ционист

    7 0 Отговор
    То затова ги е страх да сложат таван на цените на каквото и да е. Понеже ще го изнесат на секундата. Много скоро България ще премине на купонна система и изолационизъм.
  • 3 Медици

    9 0 Отговор
    няма , лекарства няма , но 240 депутати !
  • 4 Движение и Спорт

    1 1 Отговор
    Хапчетата си ги наврете изотзадзе..
  • 5 332

    1 0 Отговор
    Вица с казана;за съжаление.