15 Ноември, 2022 14:04 1 285 7

От МЗ са категорични: Няма задържане на лекарства по складовете на едро

  • здравно министерство-
  • задържане-
  • лекарства-
  • складове

До седмица трябва да бъде готов механизъм, по който ще се предприемат мерки при недостиг на конкретен медикамент, казват още от ведомството

От МЗ са категорични: Няма задържане на лекарства по складовете на едро  - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването отрича да има задържане на лекарства по складовете на едро. Не това е причината за недостиг на определени медикаменти, заяви министър Асен Меджидиев. Според него причините за недостига са комплексни, съобщават от БНР.

"Понякога имаме по-малко производство в Европа или в България, понякога доставките, които са получени от търговците на едро са видимо достатъчни, според потребностите, обаче се оказва, че има по-голямо потребление, има понякога и презапасяване, понякога имаме недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони."

По информация на здравното министерство към момента у нас липсват 9 лекарства, а при други 82 има недостиг в аптечната мрежа.

Предстои въвеждане на машинно четим код върху опаковките на лекарствата по лекарско предписание, който ще дава възможност за проследяване на количествата и цените им у нас.

До седмица трябва да бъде готов механизъм, по който ще се предприемат мерки при недостиг на конкретен медикамент.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    2 0 Отговор
    Нищо не разбрах, лъжат май неща, да?
  • 2 332

    3 0 Отговор
    Няма задържане Костов казва че се изнасят;защо ли пък и трябват на Българите лекарства
  • 3 честен ционист

    2 2 Отговор
    Какво ви задържане, скалдовете отдавна са празни, лекарствата заминават назапад и за Украйна. Неплатежоспособен Ганчо само ще залежава стоката.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Абе Дончо, вардарски трол

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не разбра ли че никой няма да повярва че си потомък на Сашко от другия бряг?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 лекувам наркозависимост

    1 0 Отговор
    защо тогава за Американците в базата има да речем аналгин хинин ,а за нас е спрян уж от производство от години , а лично на мен те ми дадоха таблетки ?
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    В момента се извършва геноцид,над хората,които ползват подържащи лекарства.да кажем хапза кръвно-Тертензиф Комби от 10мг...има 3 съставки.те са регулирани.Ако взечмеш Тертензиф 1,5мг...няма обавка индипам ...Трябва да я търсиш отелно.Може да си свикнал да взимаш по-малко..или повече...А,така сменяйки ...има вероятност да не ти понася новия заместител.Бабите в Драганово казват,че лекарствата са изнесени в русия........