Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 23:40 1 710 8

Как да отглеждаме бебето правилно: митове и заблуди

  • бебе-
  • отглеждане на деца-
  • бебета-
  • деца-
  • митове-
  • родители-
  • храна-
  • кърмачета-
  • кърма

Правилно ли е да се взимат бебетата на ръце, когато плачат?

Как да отглеждаме бебето правилно: митове и заблуди - 1
Снимка: Shutterstock

Много родители слушат съвета, че не трябвало да държат бебетата си на ръце, защото прекаленото гушкане щяло да ги разглези и превърне в егоисти. По-добре било бебето понякога да се оставя да си поплаче.

Да се оставя ли бебето да плаче?

„Затова родителите, които се държат интуитивно, като взимат детето си на ръце и го държат близо до себе си, нерядко имат гузна съвест заради този мит. Истината обаче е друга. Бебето, което плаче, трябва да бъде успокоено и ние трябва да разберем каква потребност се крие зад този плач и да реагираме съответно“, казва детската лекарка Никола Клюн. Новородените имат различни начини на общуване. След раждането те все още не могат да показват реакции и да говорят, но могат да съобщават какво чувстват - бебетата изразяват това чрез плач.

Мед върху биберона?

Акушерката Нанси Стоун, която има 21-годишен опит, познава много добре потребностите на бебетата и често ѝ се налага да разсейва заблуди. Една от тях е свързана с меда, с който понякога намазват биберона на бебетата, за да ги успокоят. „Всъщност той е отрова за кърмачетата“, казва Стоун: „В меда има бактерии, каквито има например и в кленовия сироп – поради което те не са подходящи за все още незрялата имунна система на бебето и могат да доведат до смъртоносно заболяване, каквото е например ботулизмът. Поради тази причина мед трябва да се дава на децата едва след като навършат една година“.

Да се дава ли на кърмачетата вода

А имат ли нужда бебетата да пият и вода освен млякото? Детската лекарка Клюн често чува този въпрос от младите родители, особено в горещите дни на годината. Но е категорична, че на кърмачетата, които не получават допълнителна храна освен млякото, в никакъв случай не трябва да се дава вода – млякото стига. „Просто трябва шишето с мляко да се предлага на бебето по-често“, препоръчва Клюн. Оттам нататък – между петия и седмия месец, когато бебето започне да приема и допълнителна храна, може един път дневно да му се дава и вода.

Храни с алергизиращ потенциал

По-късно, когато детето започне да приема обща храна, родителите питат дали е редно да им се дават риба, ядки или яйца, защото тези храни имат висок алергизиращ потенциал. „Преди се смяташе, че в първата година трябва да се избягват храните, които са потенциални алергени. Междувременно знаем, че това не е така – важно е децата да приемат и този вид храни“, посочва педиатърката Никола Клюн.

Когато започнат да никнат зъбите

Следващият проблем възниква тогава, когато на децата започнат да им никнат зъби. Допустимо ли е да имат висока температура? Става дума за случаите, в които термометърът показва повече от 38,5 градуса. „Не бива да смятаме, че болките, които изпитва бебето при покарването на зъбите, са ужасни. Малкото увеличение на температурата е допустимо, но ако тя наистина е висока при растежа на зъбите, бебето трябва да бъде прегледано от лекар“, съветва акушерката Нанси Стоун. Сред най-разпространените заблуди е тази, че бебетата се раждали слепи. А те още в корема на майката могат да възприемат светлото и тъмното. Когато излязат на бял свят, вече са с доста добри зрителни способности и ако бъдат държани на подходяща дистанция, което родителите усещат интуитивно, разпознават като структури лицата на майка си и баща си.

Стават ли от това по-интелигентни?

Да поговорим и за контакта на бебетата с изкуството – някои твърдят, че бебетата стават по-интелигенти, ако слушат класическа музика. Тази теория се нарича „Моцартов ефект“. Има майки, които по време на бременността пускат на още неродените си деца класическа музика. „Моцартовият ефект“ обаче постоянно бива опровергаван, т.е. слушането на музика не прави непременно бебетата по-умни“, казва Никола Клюн. Има обаче нещо друго, което е доказано: бебетата, които се радват на достатъчно близост от страна на своите родители, определено растат по-интелигенти: физическият контакт се отразява положително на социалното им поведение. Т.е. гушкането прави децата щастливи и интелигентни! И това не е мит.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    5 1 Отговор
    Човеците са животни и трябва да се отглеждат като животни защото в противен случай стават невъзпитани джендари които си мислят, че вс им е позволено!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 йхнкхйких

    2 3 Отговор
    Методите на Макаренко са най-добри.Слава за макаренковската школа.
  • 4 1234567898

    0 0 Отговор
    Айде тая п....ка да стои шест месеца без вода, че да я видим тогава какво ще стане с тялото , хилядолетия бебетата пият водица от началото на живота си, сега станало вредно, аман от нововъведения! Клетките са 90 % вода, не кърма.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234567898":

    преди няколко века водата не е била годна за пиене, затова бебетата са са кърмили, иначе са щели да умрат. И само да кажа, че в кърмата има достатъчно вода, така че бебетата нямат нужда от допълнителна. А водата за кърмачета са САМО на бебета, които са хранени с АДАПТИРАНО МЛЯКО!
  • 7 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234567898":

    Съжалявам, обърках си, имах се дава само на бебета, които са хранени с адаптирано мляко. Забравих да кажа, че преди хилядолетия, също е имало кърма и не разбирам какви глупости ми говориш, водата не е била годна, и бебета, които я пият, умират. Така че тогава бебетата не са пили вода, а са се хранили с кърма.
  • 8 Пак

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234567898":

    съжалявам, не написах предвид