Last news in Fakti

3 Декември, 2022 07:52 1 002 13

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

  • увреждания-
  • здравеопазване

Целта е да се информира за проблемите на тази група от обществото и да се подсили подкрепата за нея

Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. С резолюция на Организацията на обединените нации (ООН) на 3 декември 1992 г. е постановено всяка година да се отбелязва този ден, като целта е да се информира за проблемите на тази група от обществото и да се подсили подкрепата, да се подобри тяхното благосъстояние. Темата на ООН по този повод през 2022 г. е свързана с необходимостта от промяна в решенията приобщаване на хората с увреждания чрез иновациите с цел по-достъпен и справедлив свят.

В поздравителен адрес, публикуван на страницата на Агенцията за хората с увреждания, изпълнителният директор Георги Йорданов посочва, че институцията ще продължи отговорно и съпричастно да решава проблемите на хората с увреждания. Ще оказваме подкрепа с всяка следваща стъпка към осигуряване на пълноправното ви включване в обществения и социален живот на страната, уверява той.

Работата - мисия възможна

Чрез бюрата по труда за периода януари – ноември 2022 г. 7006 лица с увреждания са постъпили на работа, заявиха за БТА от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). От ведомството уточняват, че Агенцията за хората с увреждания финансира 7 проекта за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда.

Общата стойност на одобрените проекти със стопанска насоченост е в размер на 470 561 лв., като максималната субсидия за всяко одобрено предложение е 80 000 лв., посочват от МТСП. Субсидията се отпуска за разкриване и оборудване на нови работни места, както и за финансиране на дейности за повишаване на конкурентоспособността на работодателите чрез изграждане на нови производствени линии.

Агенцията за хората с увреждания финансира и с до 10 000 лв. проекти на работодатели за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума се отпуска за предложения за приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места за хора с намалена работоспособност, посочват от министерството.

Средствата се осигуряват по Националната програма за заетост на хората с увреждания. По нея са предвидени и средства за квалификация и преквалификация на наетите хора с увреждания. Работодателите могат да получат до 1000 лв. за професионално обучение на един служител с намалена работоспособност, казват още от МТСП.

По-достъпна инфраструктура

МТСП посочва, че през 2022 г. е финансирало 58 сгради, в които ще се изградят общо 54 стълбищни подемника, 6 вертикални подемника, 7 рампи и 4 асансьора. Това посочват от ведомството в писмен отговор на запитване на БТА по повод помощта, която се оказва за хора с увреждания. Средствата за изпълнението на проектите са от Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за 2022 г., като одобрените проекти са на обща стойност от 2,45 млн. лв.

По същата програма е отпуснато финансиране и за изпълнението на 8 проектни предложения за подобряване на личната мобилност на хора с увреждания, уточняват от МТСП. Средствата са близо 50 000 лв. Част от проектите са за закупуване на приспособен автомобил и придобиване на правоспособност за управлението му. С други проекти ще дава възможност за промени в конструкцията на колата, за да може да се ползва от човек с увреждания. Одобрен е и проект за монтиране на приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка, отбелязват също от министерството.

Около 32 000 хора с увреждания и възрастни, които са зависими от грижа, ще получат интегрирани услуги според индивидуалните им потребности по мярката „Грижа в дома“. Процедурата се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) Бюджетът на процедурата е 175 млн. лв. Основната цел е осигуряването на подкрепа в домашна среда за хората, информират от ведомството.

Други възможности за подкрепа

Министерството на труда и социалната политика посочва, че е започнало Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027 г.). По този начин, отбелязват от ведомството, е осигурена възможност общините да продължат да предоставят услугата „Топъл обяд“ на повече от 70 000 души без прекъсване през зимните месеци, в това число и хората с увреждания.

Чрез повишаването на официалната линия на бедност на 504 лв., финансовата подкрепа за 670 000 души с увреждания ще се увеличи с 22% през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Че Кой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    го отрича?!

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕДИ

    1 1 Отговор
    Честит празник
  • 6 Онкоболен

    7 2 Отговор
    Само отбелязват празника и точат пари на наш гръб без да правят нищо за нас
  • 7 Един от Инвалидите съм!! Пари за Оръжие

    9 2 Отговор
    Винаги има!! Като Инвалид казвам на Измислените Политици Висши Държавни чиновници Магистрати, Ченгета от ДС, Онея Недоразумения в НС!! Проклети крадци и лъжци, продажници!! Да сте проклети до 10 коляно!!Един Инвалид ви го пожелава!? Съдете ме ако искате!!?

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Един от Инвалидите съм!! Пари за Оръжие":

    ТАКА е ДЪРЖАВАТА ПОЛИТИЦИТЕ ДЕПУТАТИТЕ са АБДИКИРАЛИ не им пука за индвалидите даже не им пука за БГ НАРОД ПОЛИТИЦИ ПАРТИИ ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ са АЛЧНИ за ВЛАСТ
    А и да не се разболеете нямате ли пари ЧЕСТО сме дж до ТАМ

    Коментиран от #10

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА не полага ГРИЖИ за индвалидите
  • 10 Кольо наздраве

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Честит празник!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Че Кой":

    ДЪРЖАВАТА ПОЛИТИЦИТЕ ДЕПУТАТИТЕ
  • 12 3ф3р3

    1 0 Отговор
    Никой не се интересува от хората с увреждания. От ТЕЛК се чудят как да орежат процентите, социалните се чудят как да откажат помощ за отоплителния сезон и пр. Щели да увеличат месечната подкрепа с 22%? С колко ще се увеличи подкрепа, която сега е 28 лв.? С 5 лв.ли? И се хвалят, че ще дадат 5 лв. помощ?
  • 13 3ф3р3

    2 0 Отговор
    Цели 12 год. ГЕРБ направиха всичко възможно да съсипят социалната политика на Бг. Сега се връщат на власт, за да я досъсипят. Защо не се интересуват каква социална политика има изградена в ЕС? Няма как да се интересуват от социалната политика в ЕС, тях ги интересува само собствения им джоб.