4 Декември, 2022 17:05 1 096 3

Дистанционното обучение на студентите е свързано с тревожност и депресия

  • дистанционно-
  • обучение-
  • тревожност-
  • депресия-
  • студенти

Изследване сред 59 250 редовни студенти в САЩ, обучавали се изцяло дистанционно, показа, че те са с по-високи нива на дистрес, тревожност и депресия

Дистанционното обучение на студентите е свързано с тревожност и депресия  - 1
Източник: Shutterstock

Дистанционното обучение на студентите, което стана норма от началото на пандемията от КОВИД-19, има значителни отрицателни ефекти върху психичното здраве на студентите, съобщи ЮПИ.

Изследване сред 59 250 редовни студенти в САЩ, обучавали се изцяло дистанционно, показа, че те са с по-високи нива на дистрес, тревожност и депресия. Студентите са били в четиригодишен курс и са били на средна възраст 21 години.

Списанието на Американската медицинска асоциация публикува изследването, основаващо се на различни методи на преподаване - напълно дистанционни, хибридни и присъствени. Данните са от национална програма за оценка на здравословното състояние в колежите.

"Колежите трябва да знаят какво е бремето върху психичното здраве, свързано с изцяло дистанционно обучение, и да обмислят възможни присъствени компоненти и подкрепа на студентите", пишат специалистите.

Почти 10 процента от студентите в дистанционните курсове са казали, че въобще не са общували с приятели през седмицата. Те са имали най-ниски нива на социализация в сравнение със студентите, обучавани с други методи.

Обучавалите се дистанционно студенти са изпитвали и повече дистрес от учебните предизвикателства.

Психичните заболявания сред студентите са много повече, отколкото преди пандемията. Повече от 60 процента от колежаните са отговаряли на поне един критерий за психично разстройство през учебната 2020-2021 г.

Депресивните симптоми са се увеличили четири пъти при хората от 18 до 39 години.

"Макар и дистанционното обучение да е по-просто логистически и да намалява риска от предаване на КОВИД-19, то също може да увеличи риска от отрицателни последици върху психичното здраве, които не трябва да бъдат пренебрегвани", пишат авторите на доклада.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    3 3 Отговор
    Глупости! Дистанционното обучение позволи на много студенти да спестят пари за наеми и пътуване , да спестят време и да натрупат стаж в дистанционната работа! Много добре им се отрази на умните и опортюнистите ! На който си е залухав и Айнщайн да му чете лекции , няма да има значение !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Доктор

    1 1 Отговор
    Дистанционното обучение е бутафория на обучение. То е демотивиращо, меко казано несериозно и трябва да бъде само извънредна алтернатива и допълнение на нормалното присъствено обучение. За съжаление външния натиск за него е огромен с цел формиране на ниско интелигентно консуматорско общество, което лесно се манипулира и много лесно се отказва от основни човешки права.