Last news in Fakti

15 Декември, 2022 23:01 3 292 15

Респираторен вирус напълни детските отделения на доста места в страната

  • респираторен вирус-
  • детски отделения

"Той поразява долни дихателни пътища и едни много нежни структури в бронхите, наречени бронхиоли. Особено уязвими за тежко протичане на заболяването са най-вече малките бебета и малките деца", казва д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар

Респираторен вирус напълни детските отделения на доста места в страната - 1
Снимка: БНТ

Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната. Лечението в домашни условия се оказва невъзможно заради липса на медикаменти в аптеките. Задава се и грипна вълна. У нас вече циркулират щамовете "Дарвин" и "Австрия". Повечето официално доказани случаи са на деца, информират от БНТ.

Пациентите с вирусни инфекции на доктор Даскалова са се увеличили драстично през тази седмица. Бързият тест в кабинета най-често показва - респираторно синцитиален вирус.

"Той поразява долни дихателни пътища и едни много нежни структури в бронхите, наречени бронхиоли. Особено уязвими за тежко протичане на заболяването са най-вече малките бебета и малките деца", казва д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Рискът от развитие на сериозни усложнения при децата до 1 година е голям.

"Към момента изпитваме огромно затруднение в намирането на лекарства, с които ние можем да лекуваме това състояние в доболничната помощ. Поради този факт се налага и да ги хоспитализираме", казва д-р Даскалова.

Детското отделение на столичната болница "Лозенец" е пълно. Лекуват предимно кърмачета с този вирус.

"По-големи братчета и сестричета в семейството заразяват по-малките бебета. Особено в кръчмарска възраст протича с бронхиолити и е хубаво да остане под наблюдение", казва д-р Юлияна Стефанова - специализант в детската клиника на УМБАЛ "Лозенец".

В детското отделение на русенската болница "Канев" всичките 50 легла са заети, предимно от деца с респираторни инфекции. Натискът към болниците във Варна също се увеличава. Областта е сред първите по заболеваемост от грип и респираторни заболявания в страната.

"До 4-то място вече стигаме. Като най-голямата заболеваемост в момента е в Пловдив. Те са стигали вече границите за грипна епидемия", каза д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“, РЗИ - Варна.

"Респираторно синцитиалният вирус вече започнаха да циркулират усилено и грипните вируси ще доведат до претоварване на лечебните заведения", каза проф. Нели Корсун - началник лаборатория "ГРИП и ОРЗ", НЦЗПБ.

При повечето проби, изследвани в Националната грипна лаборатория, е доказан вирусът "Дарвин". Той засяга най-малките и хората над 65 години. Грипът от този тип протича по-тежко и често води до прием в болница.

"Хората от рисковите групи трябва да избягват многолюдни събирания или да спазват по-стриктно противоепидемични мерки. Избягване на контакт с видимо болни хора. Недокосване на носа, очите , устата с немити ръце", каза проф. Нели Корсун.

Лекарите препоръчват - родителите да не водят болни деца на градина, рождени дни или коледни тържества. Очаква се след празниците случаите на грип да се увеличат.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    38 0 Отговор
    Цитирам: "Особено в кръчмарска възраст протича с бронхиолити"
    Въпросът ми е от колко до колко години е кръчмарската възраст?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БОЗА

    17 1 Отговор
    "Особено в кръчмарска възраст протича с бронхиолити и е хубаво да остане под наблюдение"..."

    Деца и кръчма са лоша комбинация...проверявайте,преди да публикувате...случват се грешки,ама при вас си е практика...поне кърмачета пожалете... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Ха,ха,ха

    16 1 Отговор
    Който е писал статията сигурно е бил на три ракии. Прочетете статията и ще научите нещо ново ,че има и кръчмарска възраст.
  • 5 хохохо

    19 0 Отговор
    Аз съм в кръчмарската възраст, и стриктно спазвам повелите на тая възраст!По добре на колене пред бара, отколкото прав зад струга!
  • 6 не било бебе-кърмаче

    13 0 Отговор
    най-било бебе-кръчмарче
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор
    Всъщност ще излезе, че грешката е вярна! Да му мислят, които са в кърмаческа 👶 възраст и тези като 🤠 мен, дето са в кръчмарска 🍷възраст!

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    ЖИВЕЕМ два ЖИВОТА
    първия както го ИЗЖИВЕМ аВТОРИЯ
    за ПРЕОСМИСЛЯНЕ
    ХУБАВА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР
    ПРИЯТЕЛИ

    Коментиран от #9

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Жив и здрав да си!

    Коментиран от #11

  • 10 Ааапчих, къде един, там и двама

    13 2 Отговор
    ... може и цял клас, може и цял град! Ай наздраве, без здраве! Като пропуснем " кръчмарската възраст" и др. журналистически небивалици, сериозно– Към момента масово се наблюдават респираторни заболявания, настинки и др. под., характерни за сезона. Не винаги е " смъртоносен" грип, но от обикновена настинка или вирусченце, също може да се получат големи усложнения. Причината е проста– дечица със симптоми масово посещават детските заведения, защото няма кой да ги гледа у дома (родителите са на работа, не смеят да си вземат болничен и т.н.), и защото медицинското лице на входа( сутрешен филтър) си затваря очите. В училище е същото, макар че по– големите могат да си седят сами у дома пак си ходат болни в школото. Масово безхаберие, безотговорност и липса на елементарно отношение към личната и обществена превенция.

    Коментиран от #12

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    4455
    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ааапчих, къде един, там и двама":

    Даже и в болниците е така! От личен опит го знам. Преди години лежах за пневмония в болница няколко дни и чух в коридора две лекарки да си приказват: едната се оплакваше на другата, каза - и мен нещо ме хвана вируса. Преди да го хване кашлицата, човек може да остане незабелязан и няколко дни да ходи на работа и да заразява останалите!

    Коментиран от #13

  • 13 Ааапчих, бъдете здрави!!!

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Точно– Въпросът е в ограничението( самоизолирането). Не ти е добре– натисни си ду. ето у дома, стой на топло, проветрявай редовно, обади се на доктора по телефона. Ако си настинал и се наредиш пред кабинета, огромен е рискът да пипнеш и вирус от някой чакащ на опашката пред кабинета. Ако си с вирус– докато чакаш може да заразиш останалите. Много се рева за мерките по време на пика на" Кораната", но като изключим някои бруталности ( всички ги знаем), то елементарните хигиенни навици са пръв помощник при всяко заболяване. Забравихме маските, миенето на ръцете , дезинфектантите, спазването на разстояние и др. съвсем елементарни неща. Това обаче ще ни изиграе много лоша шега, защото болестите само това чакат. Хора, пазете себе си и околните! Много здраве и весели празници желая на всички, които ще прочетат!

    Коментиран от #14

  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ааапчих, бъдете здрави!!!":

    Точно така! Проблема е в ниската здравна култура на населението. Повечето хора просто нямат здравни и хигиенни навици. Гледат да се наредят на най-голямата опашка за храна. Гледат да изкарат надника на работа на всяка цена. Всеки си има своя идея, кое е важно за него. Това, как се заразява човек, не е в главите им - това просто не е интересно за тях. Има и социални причини - повечето хора работят в частни фирми, където има недостиг на персонал и може да си позволиш да отсъстваш, само ако наистина си много болен. Работодателите не обичат болнави работници! Много здраве и весели празници и на теб!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.