9 Януари, 2023 16:29 12 115 7

Помагат ли наистина разтривките с ракия при висока температура?

  • висока температура-
  • сваляне на температура-
  • ракия-
  • разтривка-
  • треска

Някои лекари наричат популярната практика "идиотизъм"

Помагат ли наистина разтривките с ракия при висока температура?  - 1
Снимка: Shutterstock

Според специалисти този домашен начин за сваляне на температурата с помощта на разтривка с ракия може да доведе до сериозни състояния, пише zdrave.to.

Затова съветват да не прибягваме до това, тъй като кожата притежава свойството да „попива“, да „всмуква“, поради което обтриването със спирт може да доведе до обезводняване или интоксикация на организма. Специалистите не могат да си отговорят откъде е възникнал този „идиотизъм“ и защо по нашите географски ширини се прилага толкова често.

Запомнете: ако се налага да охладите повърхността на кожата, просто използвайте вода. Това е най-безопасният метод за сваляне на температурата.

Освен това, отбелязват специалисти, невинаги е необходимо да се сваля температурата и с антибиотици. По принцип тези препарати могат само да ликвидират инфекциозните процеси в организма и толкова.

И не на последно място, само ако е много висока, тогава е необходимо да се сваля температурата. Няма точни показатели, тъй като при всеки човек те са индивидуални.

Някои хора се чувстват зле при 37,5 градуса, на други чак като се повиши до 39. За всички обаче е важно да пият много течност, да спят повече и да намалят темпото, докато се възстановят, обобщават лекарите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    1 2 Отговор
    Ракията сваля температурата обаче после се повишава повече
  • 2 Христо

    24 1 Отговор
    С ракия драги писателю едно време хората се разтриваха при настинка, но никога ако имаш температура. При температура се слагаше парцали накиснати в оцет, чорапи, дори и цели чаршафи и те повеиваха като мумия... Та не знам на кой от къде му хрумна да пита специалисти за разтривки с ракия при температурни състояния, но бабите не го правиха това.
  • 3 Русалина

    2 1 Отговор
    Най-сетне да видя истински качествена статия в този сайт!
  • 4 Ферещанов

    10 0 Отговор
    С ракия се разтриват гърдите при кашлица и настинка. За други случаи не съм чувал да се препоръчва.
  • 5 от село

    9 0 Отговор
    Ракията я пия всяка вечер за да нямам температура
  • 6 Препатил

    4 0 Отговор
    От баба знам, загрята ракия с два аспирина за разстривка при втрисане/треска/ или настинка, но никога при температура. Оцет с вода равни части и парцал на челото, чист оцет на китките, чорапи или в краен случай чаршаф за цялото тяло при температура помага на 100%. Другото е лъжа изсмукана от пръстите
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Температура се сваля при нужда,говоря за над 39,5градуса със зехтин и оцет се слага на Фонтанелата,а оцет и вода се слагат на чорапи и се обуват.В момента има десетки препарати за сваляне на температура при деца.Но и тези помагат.Ракиен компрес се прави заедно със свинска мас.На гърлото отвън се слага ракия за пиене или етилов спирт като компрес ,а надупчена хартия със свинска мас намазана се затопля и се слага на гърдите.Завива се и на сутринта болното дете е много по добре.Колкото повече лекарства има ,толкова са по-болни хората и особенно децата.Пост номер 6 е обяснил всичко!