Last news in Fakti

10 Януари, 2023 12:58 4 575 6

Вредител по боровете причинява тежки алергии при хората и животните (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • гъсеница-
  • вредител-
  • иглолистна растителност-
  • токсични-
  • алергия-
  • фатално

Абсолютно забранено е докосването на гъсеницата борова процесионка, понеже при хората може да доведе до тежък алергичен пристъп, а за животните може да се окаже фатално

Вредител по боровете причинява тежки алергии при хората и животните (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

За тежки алергични реакции при хора и кучета след разходка в горите край Стара Загора и на Аязмото сигнализират стопани на домашни любимци. Причината за проблема е инвазията на гъсеницата борова процесионка, която масово поразява иглолистните дървета в района. Заради контакт със силно токсичния вредител има и деца с кожни проблеми, оплакаха се и родители, цитирани от БНР.

Гъсениците, които правят бели пашкули по боровете и се хранят с игличките им, обикновено падат по земята месец март, малко преди да се превърнат в пеперуди. Заради твърде топлата зима обаче, процесионките са плъпнали по земята още през декември, обясниха специалисти. Името процесионка идва заради процесията, в която гъсениците се движат по земята – буквално закачени една за друга, върволицата им надвишава метър-два.

„През последния месец зачестиха случаите на пострадали животни“, сподели д-р Катерина Косева и уточни, че и по-възрастните ѝ колеги дори не помнят назад в годините толкова случаи на тежки алергични реакции от досег с борова процесионка. При опит на стопани да помогнат на животните си, се случва да пострадат и самите те, сподели още ветеринарният лекар. Тя посъветва при най-малкият признак, че куче или човек са имали контакт с гъсеница, да бъде потърсена незабавна медицинска помощ.

„Благодарение на навременната и адекватна помощ, моето куче беше спасено“, разказа стопанинът на хъскито Барс Иван Гонев. Срещата на любимеца му с токсичните насекоми е била в района на чешмата на генерал Делчев и предизвикала алергичен шок.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че ще бъдат предприети мерки, за да бъдат третирани засегнатите от борова процесионка дървета. Обработката обаче е сезонна и затова най-рано това може да стане през септември, когато пеперудите ще снесат своите ларви.

Според еколога Ива Ангелкова, по настоящем и общински съветник в Стара Загора, за ликвидирането на проблема институциите трябва да работят в синхрон. Преди две години пред Радио Стара Загора тя алармира за поразени 2000 дка борови гори в казанлъшко, за което беше подала и сигнал до Югоизточно горско стопанство в Сливен.

При третирането на поразени площи в обхвата на пръскането обикновено не попадат частните имоти, което води повторно развитие на вредителя. Нужна е мащабна работа, а не „на парче“, за да се справим в с проблема, категорична е тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛОГИКАТА СОЧИ ЯСНО

    8 0 Отговор
    ПОНЕЖЕ НИТО РЪСКИ САМАЛЬОТ НЕ ЛЕТЯТ ОТДДАВНА В НЕБЕТО НИ И НЕ ТЪРГУВА Е С ТЯХ И КАМИОНИ НЯМА ТЯХНИ ЗНАЧИ Е ЯСНО ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ СА НИ НАТРЕСЛИ ПОРЕДНАТА ГАДОСТ....
  • 2 лекувам наркозависимост

    3 0 Отговор
    стъпквам го тва нещо и си тръгвам
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мани мани

    5 0 Отговор
    а бе и едно време си ги имаше и сме си играли с насекомите ... червеите ги разкъcвахме и така увеличавахме броя им ... майските бръмбари ги връзвахме с конец през главата ... те летяха колкот могат а ние търчим след тях :) и ги слагахме в кибритена кутийка, за да продължим и на другия ден :) ... кат се наиграехме си ги пускахме ... прайхме състезание с калинки и залагахме стинки ... ама да сме знаели да искаме едни пари, за да ги убиaме, ама на, така и не се научихме да усвояваме народна пара
  • 5 Еко

    3 0 Отговор
    В зоната, където живея, има много подобни гъсеници. Пръска се масово. Власинките на гъсениците могат да предизвикат некроза на тъканите. На стволовете на дърветата се поставят прегради, спиращи гъсениците да се изкачат и завземат ново дърво. Засегнатите дървета пожълтяват и умират. На римските войски в миналото е било забранено да лагеруват под борови дървета точно заради тези гъсеници.
  • 6 село

    0 0 Отговор
    тва е Бяла американска пеперуда и решението е да одрежеш клона и да изгориш всичко. За по сигурно на момента със горелка или накладен огън под заразения клон. Много трябва да се внимава защото една гасеница да изпуснеш нова пеперуда в района след 3-4 месеца до края на лятото а ако е след юли най- вероятно ще се срещнете до година