Last news in Fakti

10 Януари, 2023 12:22 2 899 22

Дават около 5000 лева заплата за парамедик на медицински хеликоптер

  • виктор иванов-
  • hems-
  • медицински хеликоптер

Раздвижването на процедурата за закупуване на хеликоптери е добра новина

Дават около 5000 лева заплата за парамедик на медицински хеликоптер - 1
Снимка: БГНЕС

21 млн. по програмата за "Растеж и развитие" ще могат да бъдат взети, ако пристигне поне една машина до края на 2023 г.

България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчка, сега се минава към пряко договаряне. Прогнозната стойност е за над 135 милиона лева, като този бюджет допуска две допълнителни. "Възнагражденията трябва да са подобаващи, за да задържим специалистите, които да работят на хеликоптера, у нас. Около 5000 лева за парамедик и по-висока за пилота са нормални заплати. Това заяви за "Твоят ден" Виктор Иванов, активист за каузата HEMS.

"Раздвижването на процедурата за закупуване на хеликоптери е добра новина, но как ще се реализира и самите подробности, остават в неяснота. Директната поръчка не е най-добрата практика, но има аргументи за нея в този случай. Поне една машина трябва да бъде доставена до края на годината, така 21 млн. по програмата за "Растеж и развитие" ще могат да бъдат взети", обясни той.

Според него има реална възможност да няма някой от компонентите за хеликоптерите, като например чипове, а това да доведе до забавяне на производството. "Много неща трябва да се променят в законодателството. В Кодекса на труда не фигурира професията парамедик. Не може да се назначават такива на трудов договор, а те са задължителни за един медицински хеликоптер", посочи Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    15 2 Отговор
    Толкова ли беше трудно да се купят до сега такива хеликоптери..Не беше ....Само трябваше някой истински да се заеме с проблема....Явно тук няма никаква далавера за банковите сметки на нашите галеници от НС...
  • 2 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Кви медици на Хеликоптер бре? Гепили са кинтажа и Пак ще се яздат Чертежи. То линейка няма и Лекари.
  • 3 мани мани

    10 4 Отговор
    бая високи заплати ше си раздават ... менъджерите ще лапат още повече народна хвърчаща пара ... а тия хелик. ще спасяват чужденци и богати бг ... ще пренасят органи ... рядко ще спасяват читави хора ... кат цяло ще спасяват луди глави, тръгнали из балканите ... луд умора няма! колко от вас имат възможност да драпат из балканите? все си седите у дома защото нямате пари, а кат минем в евро, ептен ня имате ... хеликоптерът ня дойде да ви спасява от вкъщи ... напълниха ви главите славуняковци и прочие за хеликоптери 3-4г. пилене из медиите ... хеле рахатясаха ся ... издрапаха си за хеликоптери ... харч на народна пара ... пак бедните ще плащат масрафа на богатите дето си хойкат насам-натам и га закъсат да дофтаса хвърчилото да ги измъкне оакани ... или си мислите, че кат идете в ожулена бг болница и ще запалят хелик. спец. за вас, за да ви закарат в софиата ли ва? зако ба? за ко да го праат ба селчо? ще си умреш и тва е!

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Гост

    1 1 Отговор
    Парамедик
    Код по НКПД: 32583001
  • 5 Смеееееех

    6 1 Отговор
    Ей, толкова сме назад, нямаме парамедик като дефиниция в закона. Това го има навсякъде из Европа от десетилетия, ние те първа ще го мислим, та даже и предложение няма още.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Нищо

    3 1 Отговор
    не е !
  • 7 Смех

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Като станеш ти способен да управляваш МЕДИЦИНСКИ хеликоптер, тогава ела кажи, че ти е висока заплатата от 5000 и ще ти я намалим. Такъв народ е за триене, все завист, все недоволство ... то затова сме на тоя хал.

    Първо, лицето трябва да може да окаже АДЕКВАТНА медицинска помощ във ВСЯКА ситуация, това е половин доктор. Ето ти 2000 лева заслужени спрямо някакъв си работещ във фабрика на крака и взимащ над 1000 лева пак. Второ, да пилотираш МЕДИЦИНСКИ хеликоптер с човек в тежко състояние на борда изисква допълнителна квалификация заради начините на пилотиране. Това не ти е екскурзия с хеликоптер за 100 лева на час.

    Коментиран от #15, #20, #21, #22

  • 8 Парамедик ?

    8 1 Отговор
    Нещо около медика - хем медик , хем пък не е ! Всичката работа такава .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баба Вуна

    8 0 Отговор
    Каква е разликата между Пара медик и медик без Пара? Парите за бензина за хеликоптерите по коя програма ще го получаваме? Тези хеликоптери къде ще кацат? На околовръстното ли? Със какво е по особенно медицинското оборудване на един медицински хеликоптер от това на една линейка.
  • 12 Ей смехурко

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Смеееееех":

    Нали точно тия дето са на крака по цял ден в заводите и вземат по 1000 лв. заплата хранят и медици и спасители и пилоти на хеликоптери и всичко бюджетно в държавата .
  • 13 Бойко Тиквата

    5 1 Отговор
    Лека полека програмата на ИТН се осъществява от Гълъб Радев! Следващата стъпка е да пратим Слави Трифонов и Христо Иванов в космоса. Казвам Христо Иванов защото той е с Македонска жилка!
  • 14 Баба Вуна

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    На Малкия Сашко баща му беше редовен гост в Нова тв преди Сашко да се загуби без да иска! Това само аз ли съм го забелязала!
  • 15 Баба Вуна

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Медицинските хеликоптери се пилотират така все едно минаваш с 100км с линейка през дупки в асвалт! Целта е транспортирания да е в постоянен стрес и да не може да изпадне в безсъзнание! При пътническите хеликоптери се гони комфорта на пътника.

    Коментиран от #18

  • 16 Гълъб Радев

    0 1 Отговор
    За по бързото производство на хеликоптерите , откривам кампания за събиране на чипове от стари перални!
  • 17 Жужа

    0 0 Отговор
    Ако трябва този хеликоптер да се обслужва 24 часа, то местата за парамедик трябва да са 5 човека. И сметката излиза.
  • 18 Ужас

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Баба Вуна":

    "Кажи ми, че не си се качвал на такъв без да ми кажеш нищо". Това ти е поста. Ти за съпротивление да си чувал ? А за птици ? Хеликоптер не ти е кола на магистралата.
  • 19 Бу Бу

    1 0 Отговор
    Пак пиша. В МОМЕНТА има две поръчки за мед. хеликоптери. На Министерство на Транспорта и на Министерство на Здравеопазването. Има ДВЕ ДЪРЖАВНИ фирми за тези хеликоптери (има и частни кандидати). Това е явното, а още колко има на софрата около тях не се знае. ТА ИМА ДВЕ ЛОБИТА които се борят за държавните пари + няколко частни фирми покрай тях( вижте кой ще сервизира Аугуста-Леонардо в БГ). Така е от много време и ЗА ТОВА ОЩЕ НЯМАМЕ мед.въртолети.И как от КОНКУРС за мед. хеликоптери отидохме на ПРЯКО ДОГОВАРЯНЕ с Аугуста-Леонардо.То и първият конкурс беше създаден СПЕЦИАЛНО за Аугуста-Леонардо, ама на инфлацията и те не издържаха с цена. А пилотите, техниците, парамедиците и др. са бивши на "Хели Ер", която развиваше такава дейност и вложи доста средства в подготовката им. Имат и някакъв РЕАЛЕН опит.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мани мани

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    лятото съм спасител и съм навитак на кват да е заплатка ... така бая лета :)
    хеликоптер - не ... имам страх от високо ... ти прочете ли, че ста дума за парамедик ... то и аз се водя нещо кат парамедик ... щот не само, че тря те изкарвам от водата, ам и да те обдишвам докат дойде линейкаджията ... за кое да завиждам? тва не ми е присъщо! щом не се е случило в детската ми възраст - тъй и не се формирах кат завистник :) инак пилоти - ам кога са вземали ниски заплати? не ми пука кой кви пари взима ... просто кат се харчи нaродна пара и ме боли :) кат знам за площадките дет ше тря се праят - колко пари ше окрадат и т.н. ... ти явно си пилот :) жегнал съм те без да искам!