Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 10:58 3 190 2

Отслабването без вечеря е невъзможно

  • вечеря-
  • отслабване-
  • пропускане-
  • килограми-
  • здравословно хранене

Лекар обяснява как да подходим към вечерята, за да бъде тя здравословно хранене

Отслабването без вечеря е невъзможно - 1
Снимка: Shutterstock

Когато човек не може да влезе в Любима дреха, която отново иска да облече, първата му мисъл е, че трябва да свали излишните килограми чрез диета. Някои хора прибягват до изключване на въглехидратите на вечеря или отиват дори по-далеч: пропускат изцяло вечерята.

Добра идея ли е това, обяснява д-р Лиджия Катони Невеш, цитирана от actualno.com.

Помага ли пропускането на вечерята наистина да отслабнете?

Това е твърде относително. Вместо да се лишавате от последното хранене за деня, по-добре е да започнете да вечеряте по-рано. Проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism през 2020 г., показва връзката между времето за вечеря и загубата на мазнини - вечерящите по-рано са склонни да губят повече тегло.

Хората, които се хранят малко преди сън – тоест през нощта, когато има по-малко светлина, според проучването са по-склонни да развият диабет тип 2 и инсулинова резистентност; две заболявания, често срещани при метаболитния синдром и които са директно свързани с наддаването на тегло и телесни мазнини. Ако човек си ляга, например, в 22.00 ч., е добре да вечеря преди 20.30 ч., за да разполага с време, необходимо за храносмилането, и да не нарушава съня си.

Най-подходящите храни за вечеря?

Хората, които задължително не пропускат вечерята, могат да изберат постен протеинов източник, като пилешко или рибно филе, и листна салата. Друг вариант е лека закуска и сок от грозде – балансирано хранене, което насърчава ситостта.

Златното правило е точно това: яжте лека, но засищаща храна, за да не се налага да ядете малко преди лягане, което може да наруши съня и процеса на отслабване.

Диетолозите предлагат тези продукти за вечеря:

  • - пържоли от постно червено месо или бяло пилешко (риба), и листна салата;
  • - натурални сандвичи с плънка от смляно бяло пилешко месо и зеленчуци;
  • - зеленчукови супи, евентуално с обезмаслено сирене;
  • - ограничено количество въглехидрати (десерт).

На вечеря комбинирайте източници на въглехидрати с такива на белтъчини и целулоза – така намалява скоростта, с която въглехидратите се усвояват от тялото, и се избягват нежеланите пикове на кръвната захар, които причиняват глад.

Периодичното гладуване: добър вариант?

Периодичното гладуване е стратегия за отслабване, при която идеята е да не се яде храна повече от осем часа. По този начин оставането без вечеря може да бъде част от този похват: тъй като организмът изчерпва енергията си от храненията, той се саморегулира и в крайна сметка изгаря повече мазнини, за да поддържа функционирането си.

Въпреки че звучи обещаващо, периодичното гладуване не е полезно за всички. Ако човек има по-висок разход на енергия и гладува, вероятно ще има полза. От друга страна, организмите на много реагират точно по обратния начин: започват да пестят мазнини. Метаболизмът е нещо много индивидуално. Следователно, произволно да се откаже човек от вечеря е грешка – винаги предпочитайте да чуете мнението на диетолог!

Заключение: Дали пропускането на вечерята ви кара да отслабвате?

Отговорът наистина е твърде относителен. Зависи. Някои хора ще почувстват нужда да вечерят, дори това да е храна от типа на лека закуска. Други успяват да пропуснат вечерята. Винаги трябва да се анализират биологичните нужди на конкретния човек, когато се препоръчва дали да вечеря или не. Най-доброто и най-полезно нещо, когато решавате да започнете диета, е винаги да потърсите професионалист, който може да назначи изследвания и да състави конкретно меню, адаптирано специално за вас.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    7 0 Отговор
    Глупости! Ако към "без вечеря" до бавите "без обед и закуска", отслабването е 100% сигурно! Пробвал съм и работи перфектно!!!
  • 2 Гугльо - опит за автор

    4 0 Отговор
    "да влезе в Любима дреха"

    Любима в този случай име ли е, че е с главна буква?
    Или погазвате всякакви правила с цел драматизъм?
    Ах, какви сте сладки, палави и модерни гугълските космополитчета...