Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 14:57 2 032 5

Диетолог посочи най-полезните и евтини храни

  • диетолог-
  • зеленчуци-
  • продукти-
  • храна-
  • евтини храни

Диетологът подчерта кои са най-достъпните полезни продукти на пазара

Диетолог посочи най-полезните и евтини храни - 1
Снимка: Shutterstock

Шведският диетолог Кристина Андерсън разясни, че правилното хранене не струва много. В подкрепа на думите си лекарят изброи за най-полезните продукти сред достъпните в магазина. Това съобщава Известия.

На първо място, Андерсън посъветва да не пренебрегвате лука. Според специалиста този продукт има бактерициден ефект, а освен това е богат на витамини и микроелементи, включително калций, желязо и селен, пише zdrave.to.

Диетологът също препоръча да се обърне внимание на зелето и картофите. Всяко зеле има антиканцерогенни свойства, а картофите в умерени количества помагат да се поддържат нормални нива на кръвната захар.

Списъкът на медика включва също кореноплодни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и яйца. Морковите и цвеклото съдържат антиоксиданти и витамини, овесените ядки са богати на бета-глюкани, бобовите растения ще помогнат да запълнят липсата на здравословни протеини и минерали, а яйцата - аминокиселини.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
    СЪБИНА
  • 2 Пич

    11 1 Отговор
    В момента , полезни и евтини храни = пържоли ! По евтини от краставици , боб , сирене , и каквото още се сетите ! Въобще , старата приказка - може да изкараме и на хляб и сирене , въобще не е вярна вече ! Сега трябва да карате на хляб и пържоли , за да икономисвате !
  • 3 СТИГА БЕ....

    0 5 Отговор
    ВЕРНО ЛИ...
    МИ ЧИ ТИЯ ХРАНИ
    ПРИ ПОСТОЯННА УПОТРЕБА
    КАТО ЛУК И БОБ
    ТАКА ЩЕ ТИ ПРОБИЯТ
    ЧЕРВАТА И СТОМАХА
    ЧЕ КАТО ПИЕШ ВОДА
    ЩЕ ШУРТИ КАТО ЛЕЙКА....!😱
  • 4 Супер храна!

    2 0 Отговор
    В един вагон зеле има протеин колкото в едно яйце!
  • 5 ,,и лучец еж, водица пий"

    0 0 Отговор
    Да прощава Яворов, но лукът мина 3 лева, а пресният лук - 15 лв килото.