27 Февруари, 2023 13:44 3 310 2

5 ранни симптома на висок холестерол

  • холестерол-
  • висок холестерол-
  • симптоми-
  • сърдечни заболявания-
  • здраве

Болката в определени части на тялото е възможно да показва наличието му и повишен риск от сърдечни заболявания

5 ранни симптома на висок холестерол  - 1
Снимка: Shutterstock

Високият холестерол може да се прояви по много начини. Болката в определени части на тялото е възможно да показва наличието му и повишен риск от сърдечни заболявания. Холестеролът е жизненоважен за образуването на клетъчните мембрани, витамин D и някои хормони. Въпреки това наличието на твърде високите му нива в кръвта може да има тежки последици за цялостното здраве.

Ранни симптоми на висок холестерол

Ранните признаци, за които трябва да внимавате, включват:

  • ангина пекторис, болка в гърдите
  • гадене
  • силна умора
  • изтръпване или студенина в крайниците
  • болка във врата, челюстта, горната част на корема или гърба

Проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на Националния институт по здравеопазване на САЩ, анализира връзката между серумните липиди и болките в кръста, пише actualno.com.

Данните на 258 367 доброволци, отговарящи на условията, са били анализирани, за да се изследва връзката между болката в кръста с липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL), липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL) и съотношението LDL/HDL.

Проучването установява, че ниският HDL и високото съотношение LDL/HDL са значително свързани с болки в кръста. Изследването също така показва, че болката в гърба може да означава висок холестерол.

Друго проучване изследва случай на коремна болка и натрупването на холестеролови естери.

„Болестта на натрупването на холестеролови естери (CESD) е изключително рядка дислипидемия. Пациентите с CESD често имат нетипични оплаквания, включително коремна болка, чревна подвижност, колит и кръвните изследвания обикновено показват абнормна чернодробна функция “, казват авторите на изследването. Болката в гърдите, особено от лявата страна, показва запушване на кръвоносните съдове около сърцето и висок холестерол, поясняват още учените.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ИНЦИДЕНТ в ЛАБОРАТОРИЯ е ПРИЧИНА за КОВИД пандемията СЪОБЩИХА ОТ сащ
    КАЛДАТА БГ

    Коментиран от #2

  • 2 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И ИНЦИДЕНТА С
    ПУ.ИН КОГАТО СА
    ГО ИЗПУСНАЛИ
    НА МОЗАЙКАТА В РОДИЛНОТО,А🤔