Last news in Fakti

22 Март, 2023 12:41 2 337 2

Към какви болести сте предразположени според кръвна група

  • кръвна група-
  • заболявания-
  • здраве-
  • предразположеност

Ако вашата кръвна група е предразположена към определено заболяване, това не означава, че непременно ще се разболеете

Към какви болести сте предразположени според кръвна група - 1
Снимка: Shutterstock

Хората с една и съща кръвна група имат ли прилики? Както се оказва, те може да са по-податливи на определени заболявания. По-специално, учените са установили връзка между кръвните групи и риска от развитие на рак и сърдечно-съдови и някои инфекциозни заболявания.

Доказано е, че кръвните групи влияят върху податливостта към панкреатит и стомашно-чревни заболявания. Сред всички кръвни групи първата (0) има най-малък риск за развитие на повечето заболявания.

Имайте предвид, че ако вашата кръвна група е предразположена към определено заболяване, това не означава, че непременно ще се разболеете. Не забравяйте да миете ръцете си често, да посещавате редовно лекар и всичко това, за да сведете до минимум потенциалната опасност.

1. Рак

Последните проучвания показват, че хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от развитие на рак на панкреаса. Други проучвания са установили, че хората с кръвна група А имат повишен риска от развитие на рак на стомаха.

2. Сърдечно-съдови заболявания

Мета-анализите потвърждават, че типовете А, В и АВ имат по-висок риск от развитие на венозна тромбоза. Това се дължи на повишения фактор на Вилебранд, който е отговорен за съсирването на кръвта. Имайки много по-нисък фактор на Вилебранд, хората от кръвна група 0 имат по-малък риск от инсулт, миокарден инфаркт и заболяване на периферните артерии.

3. Инфекциозни заболявания

Хората с кръвна група 0 са по-склонни да бъдат засегнати от Helicobacter pylori, който инфектира стомаха и дванадесетопръстника. Освен това такива хора са по-податливи на заболявания, причинени от холера, ешерихия коли и норовирус. Хората с кръвна група 0 обаче се възстановяват по-бързо от малария.

4. Безплодие

Скорошни изследвания показват, че жените с тип 0 може да имат проблеми със бременността поради по-високите нива на FSH (фоликулостимулиращ хормон), което води до производство на по-малко яйцеклетки, пише vesti.bg. В друго проучване учените установиха, че типовете B имат по-висок процент на успех от тези с типове 0 и A.

5. Загуба на паметта

Ако някога сте се чувствали специални заради това, че имате най-рядката кръвна група AB, може да не ви хареса следното твърдение. През 2014 г. изследователите предположиха, че типовете AB са с 82% по-склонни да развият някакъв вид когнитивни проблеми по-късно в живота си.

6.Диабет тип II

Въпреки че не можете да направите много за диабет тип I, трябва да знаете, че хората с кръвни групи A и B са с 20% по-склонни да развият диабет тип II.

7.Специална диета

И накрая, нека да поговорим за прословутата диета според кръвна група. Смята се, че този режим подобрява вашето здраве и намалява риска от заразяване с болести, като включва или изключва определени храни от ежедневието ви. Изследователите обаче не са открили убедителни резултати, които да доказват ефективността на диетата. Въпреки това, здравословното хранене най-вероятно ще ви накара да се почувствате по-добре, така че си струва поне да опитате. Въпреки че това вероятно няма нищо общо с кръвната ви група.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СЕГА....

    3 0 Отговор
    СЪДИИКИ ПО СЕБЕ СИ ПИСАНИЕТО Е ТОЧНО И ВЯРНО.
    ВСЯКА ОВЦА ЗА СВОЙ КРАК. И ВСЕ ПАК ДОБРЕ НАПИСАНО. ТОВА ЗА ОВЦАТА Е БГ. ПОГОВОРКА КОЯТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ХОРАТА. КАКТО МИСЛИШ ТАКА И ЩЕ ЖИВЕЕШ.