Last news in Fakti

7 Април, 2023 15:55 3 688 4

Родна билка е неподозирано съкровище за здравето

  • билка-
  • здраве-
  • народна медицина-
  • жълт кантарион-
  • полезно

Мнозина не осъзнават колко полезен е жълтият кантарион за здравето

Родна билка е неподозирано съкровище за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Жълтият кантарион може значително да подобри нашето здраве, състояние и качество на живот. Хората са използвали жълтия кантарион от векове. Неговите ползи, за които се говори от древността, включват облекчаване на симптомите на депресивни състояния, облекчаване на тревожността и лечение на симптоми на предменструален синдром (ПМС) и менопауза, пише zdrave.to.

Смята се, че жълтият кантарион повишава настроението и осигурява известно облекчение от депресия, но не е напълно ясно как работи това. Това може да работи поради ефектите на жълтия кантарион върху мозъка.

Ползите от жълтия кантарион са много и много разнообразни. Тази билка може да се намери като инфузия, капсули или масла. Включването му във вашата диета може да помогне за разрешаването или предотвратяването на някои здравословни проблеми.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да го приемете, особено ако приемате някакви специални лекарства или имате здравословни проблеми.

Въпреки че жълтият кантарион е естествен продукт, той може да има странични ефекти при взаимодействие с определени лекарства или други силни билки. Случаите, в които обикновено се появяват обаче, са с много нисък процент.

Ползи от жълтия кантарион

1. Това е антидепресант

Много експерти могат да препоръчат използването на тази билка за лечение на депресия. В някои случаи дори може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството.

2. Идеален при менопауза

По време на менопаузата може да има и риск от депресия. За щастие, жълтият кантарион може да помогне при симптоми като промени в настроението, тревожност, горещи вълни и др.

Въпреки това можем да го приемаме преди менопаузата, за да намалим малко въздействието на тези естествени реакции и да ни помогне с ПМС. Поради това е подходящ за жени от всички възрасти. Освен това помага за облекчаване на известна болка по време на менструация.

3. Полезно при мигрени

Много хора страдат от мигрена. Това са много тежки главоболия, които понякога са придружени от гадене и световъртеж и могат да продължат до 3 дни. Много хора трябва да отидат на лекар, защото дори лекарството не може да им помогне да намалят болката.

Жълтият кантарион помага и при мигрена или леко главоболие. Това е естествен вариант за тези с много по-силна болка.

4. Балансира хормоните

Друга полза от жълтия кантарион е, че балансира хормоните. Например, хората с проблеми с щитовидната жлеза трябва винаги да проверяват дали нивата им са достатъчни. Приемайки жълт кантарион, можете да получите много добри резултати.

Жълтият кантарион не само ще подпомогне нормалното производство на хормони на щитовидната жлеза, но и ще намали вашите симптоми: менструални нередности, спазми, силна умора или летаргия.

5. Помага за преодоляване на зависимостта

Имате ли проблеми с отказването от лоши навици? Не можете да спрете да преяждате? Сред многобройните ползи от жълтия кантарион е, че той помага да се отървем от зависимостта.

Жълтият кантарион е идеален за употреба по време на периода на отнемане на всяко вещество. Така гладът и безпокойството ще бъдат по-добре контролирани, което ще помогне за увеличаване на силата на волята, така че никога повече да не изпадате в зависимост.

6. Лекува кожни заболявания

Последното от предимствата на жълтия кантарион е за лечение на кожни проблеми. Поради това използването му е много подходящо при дерматити, протриване, изгаряния, алергии.

Тази билка стимулира кръвообращението (така че може да ни помогне и ако имаме проблеми с кръвообращението), като ускорява процеса на заздравяване на кожата. Ако страдате от екзема или други кожни заболявания, това може да ви бъде от голяма полза.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    2 0 Отговор
    Родната билка си е доста разпространена в австрийските и френски Алпи....

    Само да отбележа, че след изсушаване пада ефективността и наполовина.

    Коментиран от #2

  • 2 Значи

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТИРбушон":

    Ще пиеш двойна доза чай.
  • 3 Мащерка

    6 0 Отговор
    Най-полезното на жълтия кантарион е, че докато се катериш по планините да го береш, сваляш доста килца.
  • 4 дфдф44

    3 0 Отговор
    При прием на жълт канатарион под някаква форма, трябва човек да се пази от слънцето. Пишете ги тези неща! И не трябва да се приема безразборно- влияе на периферната нервна система. За щитовидна жлеза да се внимава! При хиперфункция по- добре да не се експериментира с жълт кантарион. Нож с 2 остриета. Как безотговорно плясвате препоръките за прием на билки!!!