Last news in Fakti

12 Април, 2023 16:29 3 794 4

Ранното побеляване на косата е симптом на сериозни заболявания

  • коса-
  • побеляване-
  • побеляване на косата-
  • побеляла коса-
  • симптоми-
  • алармира-
  • сигнал-
  • заболяване

Липсата на определени витамини и минерали може да провокира побеляване на косата

Ранното побеляване на косата е симптом на сериозни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Ранно побеляване на косата е неприятен проблем, който засяга много хора по света. Лекарите казват, че генетиката не трябва да се обвинява, когато това започне да се случва. Сивата коса може да бъде сигнал и да алармира за заболяване. Разбира се, генетичната предразположеност играе важна роля, но не във всички случаи.

Ранната сива коса може да се появи поради липса на витамини в организма. Лекарите препоръчват кръвен тест, за да се установи този факт, пише zdrave.to.

Белите коси често се появяват, когато няма достатъчно витамин В12 и минерали, в който случай хомоцистеинът се натрупва в тялото. Витамин B12 се съдържа в месото, рибата и млякото.

Неврофиброматозата е друга причина за сива коса в ранна възраст. Това е рядко заболяване, при което генните клетки мутират и туморите започват да растат близо до нервите.

В повечето случаи това са доброкачествени образувания, но те могат да причинят появата на петна по тялото, да провокират не само пигментация, но и сива коса. През 2014 г. беше записан случай, когато дете получи сива коса поради това заболяване.

Проблемите с щитовидната жлеза също могат да причинят ранно побеляване на косата. Хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм - тези заболявания се препоръчват да бъдат проверени от ендокринолог.

Автоимунните заболявания са тези, при които имунните клетки атакуват собственото тяло. В резултат на това човек получава не само здравословни проблеми, но и може да се сдобие със сива коса в млада възраст. Някои автоимунни заболявания провокират алопеция.

Ако проблемът е свързан с недостиг на витамини, можете да се отървете от сивата коса, като пиете витамини и промените диетата си. Ако проблемът е заболяване, тогава можете само да боядисате косата си и да се лекувате, за да няма обостряне на болестта.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учуден

    13 0 Отговор
    До каква възраст побеляването на косата се счита за ранно...?

    Коментиран от #3

  • 2 Култура

    6 0 Отговор
    Липсата на елементарна обща култура почва да избива навсякъде.
    Забележително лоша статия, която е вероятно е списана от петокласник?
  • 3 Дъртия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Учуден":

    35-40 почва филма обикновенно, но това няма значение чак толкова. Важното е пари да има хахах
  • 4 Моарейн

    3 0 Отговор
    Е, стига де! Всеки бял косъм е преживяно удоволствие с чужд мъж/жена.