Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:15 5 467 0

7 признака за рак на щитовидната жлеза, които не трябва да се игнорират

  • щитовидна жлеза-
  • рак-
  • симптоми-
  • здраве

Ранната диагностика може да спаси живота на пациента

7 признака за рак на щитовидната жлеза, които не трябва да се игнорират - 1
Снимка: Shutterstock

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда, разположен в основата на шията точно под адамовата ябълка. Основната му задача е да произвежда хормони, които помагат за регулиране на сърдечната честота, кръвното налягане, телесната температура и човешкото тегло.

Ракът, засягащ щитовидната жлеза, може да не показва ясни признаци на заболяването за известно време, въпреки че ранната диагностика е много важна в този случай, тъй като осигурява оцеляването на пациента.

Позовавайки се на данните на Американското онкологично общество, експертите заявяват: има няколко признака, които не могат да бъдат пренебрегнати, те могат да бъдат предупреждение за организма за опасен процес в щитовидната жлеза.

Симптомите са както следва:

  • подуване на шията
  • болка в предната част на шията, понякога достигаща до ушите
  • бучка, подуване на шията.

Какво увеличава риска от този рак? Точната причина за тумор в щитовидната жлеза е неизвестна, но определени фактори увеличават риска от появата му.

Генетика - Ако някой от родителите или брат или сестра е имал проблеми с щитовидната жлеза, вероятността да заболеете и вие се увеличава драстично.

Тиреоидит - Хроничното възпаление на жлезата е друг фактор за развитието на онкологичния процес.

Ракът на щитовидната жлеза е най-често при хора на възраст между 35 и 39 години и тези на 70 и повече години. Жените са по- склонни към болестта, рискът им да се разболеят е два до три пъти по-висок от този при мъжете, пише zdrave.to.

Те също така препоръчват да се обърне голямо внимание на други признаци, които могат да предупреждават за развитието на това заболяване.

Пресипналост на гласа: Това се случва, когато ракът се разпространява по нерва, който контролира гласните струни по трахеята.

Кашлица: Необходимо е да се консултирате с лекар и да бъдете прегледани, ако странна кашлица, която не може да се обясни с настинка, не отшуми дълго време.

Проблеми с преглъщането: Това се случва, когато туморът на щитовидната жлеза стане достатъчно голям и започне да притиска хранопровода, което затруднява преглъщането.

Диспнея: Може да се появи и когато образуванието в жлезата стане голямо, докосне трахеята и пречи на дишането на човек


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА