Last news in Fakti

20 Април, 2023 16:56 2 139 0

Как да отслабнем здравословно при проблеми с щитовидната жлеза?

  • отслабване-
  • здравословно хранене-
  • щитовидна жлеза-
  • намалена функция

Проблемите с щитовидната жлеза често водят до качване на килограми. Ето как избегнем това по най-здравословния начин

Как да отслабнем здравословно при проблеми с щитовидната жлеза? - 1
Снимка: Shutterstock

Намалената функция на щитовидната жлеза е много често срещано състояние, за съжаление. При него метаболизмът страда на много нива, като един от проблемите е свързан с наднорменото тегло. Много жени изпитват огромни трудности в контрола на теглото и отслабването заради нарушения баланс на хормоните на щитовидната жлеза, който влияе върху нормалната обмяна на веществата, пише az-jenata.bg.

Тъй като щитовидната жлеза отговаря за всички метаболитни процеси, контролът на теглото е един от тях. Когато функцията на жлезата е намалена, склонността да се трупат излишни мазнини се повишава.

А колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-трудно става и контролирането на самите щитовидни хормони. Така се изпада в порочен кръг, който изглежда непостижим за преодоляване. Не и ако знаете как правилно да се храните при намалена функция на щитовидната жлеза.

Ето някои съвети за отслабване при подобно страдание.

Уточняването на правилната доза на лечението е от ключово значение

Следенето на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и контролирането на приема на добавено лечение е много важно, за да се овладее състоянието, а заедно с него и теглото. Приемът на точната доза хормон е ключово за балансирането на всички метаболитни и хормонални процеси в тялото.

Ограничете до минимум рафинираните въглехидрати и захарите

Захарите и рафинираните въглехидрати причиняват допълнително възпаление в тъканите, което влияе силно негативно както на метаболизма, така и на функциите на щитовидната жлеза. От голямо значение е страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза да се въздържат от консумация на захари и прости въглехидрати от неприродни източници.

Протеините и зеленчуците трябва да заемат централно място в храненето

За да намалите теглото си, направете протеините и зеленчуците приоритет в храненето. Ако те заемат централно място в менюто ви всеки ден, това ще ви помогне да редуцирате мазнините.

Зеленчуците са бедни на калории и захари, но същевременно богати на фибри и антиоксиданти, действащи противовъзпалително. Протеините дават много енергия и забавят усвояването на въглехидратите, което стимулира метаболизма и изграждането на мускулна маса.

Наблегнете на приема на цинк и селен

Цинкът и селенът са много важни минерали за функциите на щитовидната жлеза. Те съдействат за усвояването на йода от храната, който елемент е жизненоважен за трансформацията на щитовидните хормони в активната им форма.

Богати на селен храни са ядките, скаридите, яйцата, бобовите, ракообразните, млякото, сардините, телешкото, пилешкото месо, риба тон, орехи, бразилски орехи.

Редовни тренировки

Физическата активност е особено важна при намалена функция на щитовидната жлеза. Тя е важна във всички случаи и винаги е добре да се движите повече и да натоварвате мускулите си. Колкото по-стегната е мускулатурата, толкова по-лесно става намаляването на теглото и мастната тъкан.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА