Last news in Fakti

30 Април, 2023 17:02 1 354 2

Кучешката деменция прилича на болестта на Алцхаймер при хората

  • кучета-
  • деменция-
  • алцхаймер-
  • мозъчно заболяване

Учените целят да използват животните като модели за изследване на болестта на Алцхаймер

Кучешката деменция прилича на болестта на Алцхаймер при хората - 1
Снимка: Shutterstock

Биолози са открили, че кучешката деменция има прилики с болестта на Алцхаймер при хората, пише vesti.bg, позовавайки се на Рамблер.

Първите симптоми на болестта на Алцхаймер при хората обикновено са нарушен ритъм на съня. Смята се, че тези промени са резултат от увреждане на областите на мозъка, които регулират съня. В допълнение към това броят на бавните делта волтове в мозъка е по-малък.

В хода на работата биолозите са установили, че подобно намаляване на времето за сън и периода на делта мозъчните вълни се наблюдава при кучета, страдащи от деменция, синдром на кучешка когнитивна дисфункция.

В бъдеще авторите на изследването планират да установят дали разстройствата при хората и кучетата наистина са подобни. Ако това се потвърди, учените допускат възможността животните да се използват като модели за изследване на болестта на Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    4 1 Отговор
    Глобалистите ни тровят с химия в храните. От там идват болестите. Медии като тази служат за дезинформация.
  • 2 патето Яки

    0 0 Отговор
    И при Бай Пън е същото по малки делта болтове в главата