Last news in Fakti

19 Май, 2023 13:45 1 403 2

5 невероятни ползи от спанака

  • спанак-
  • ползи за здравето-
  • хранителни вещества-
  • антиоксиданти-
  • супер храна

Спанакът се класифицира като суперхрана заради голямото си богатство от полезни съединения

5 невероятни ползи от спанака - 1
Снимка: Shutterstock

Измежду зеленолистните зеленчуци спанакът взима първото място за най-много хранителни вещества и антиоксиданти. Макар че няма доказателства за придобиване на свръхспособности от спанака, каквито са представени в стари анимационни филми, полезните свойства на спанака могат да укрепят организма с биоактивни съединения и нутриенти.

1. Бори се с оксидативния стрес

Антиоксидантите в спанака са естествен начин за борба със свободните радикали в организма, предотвратявайки оксидативния стрес. Това е един от начините на организма да намали риска от раково заболяване или диабет. В спанака се съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, които съответно намаляват риска от инфекции и възпаления, както и от ракови и хронични заболявания.

2. Подобрява здравето на очите

Каротеноидите са пигменти, които защитават очите от щети, породени от слънчева светлина. В спанака се съдържат зеаксантин и лутеин, които са каротеноиди, способни да предотвратят дегенерация на макулата и, според някои проучвания, даже са способни да помогнат на окото да се възстанови от съществуващи щети.

3. Помага за нормално кръвно налягане

В спанака се съдържат големи количества нитрати, които могат да помогнат в нормализирането на нивата на кръвно налягане в организма, понижавайки риска от сърдечно заболяване. Нитратите се превръщат в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, спомагайки за понижаване на кръвното налягане.

4. Укрепва имунната система

Каротеноидите в спанака могат да бъдат преобразувани от организма във витамин А, който в комбинация с витамин С, цинка и магнезия в спанака служи за цялостно укрепване на имунната система.

5. Помага при отслабване

Заради ниската си калорийна стойност и високото наличие на фибри в спанака, зеленчукът се явява като ефективно средство за поддържане на ситостта по-дълго време, както и за подобряване на храносмилането и смъкването на кръвната захар.

Спанакът се класифицира като суперхрана заради голямото си богатство от полезни съединения, пише puls.bg. Високото наличие на витамини и минерали носи множество ползи за организма – антиоксидантите работят против оксидативния стрес, а витамините и минералите имат множество ползи, сред които укрепване на имунната система и предпазвайки от различни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    5 1 Отговор
    Най- полезен е с агнешко!

    Коментиран от #2

  • 2 Така е, но

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    ако може в отделни чинии, да не ми разваля вкуса на агнешкото.........