Last news in Fakti

21 Май, 2023 22:26 1 419 8

Консумацията на броколи намалява кожните алергии

  • броколи-
  • кожни алергии-
  • здраве

Това сочат данни от френско проучване

Консумацията на броколи намалява кожните алергии - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на броколи или зеле може да намали тежкото протичане на кожни алергии, сочат данни от съвместно проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и Института "Кюри", цитирани от АФП.

Според експертите констатациите им подчертават значението на балансирана диета при пациентите, страдащи от подобни кожни реакции.

Проучването, публикувано в научното списание eLife, за първи път показва, че липсата в храната на съединения, съдържащи се в зеленчуци като броколи и зеле, може да влоши кожните алергии при животни.

Известно е, че кожните алергии се причиняват от неподходящ имунен отговор към съединения в околната среда, както и тежестта на протичането им зависи от множество фактори, включително и от начина на хранене.

Учените са анализирали хранителни съединения, които действат върху молекула в организма, наречена рецептор за ароматни въглеводороди (AhR). Тези вещества се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, сред които са и броколите.

Оказва се, че липсата на тези хранителни вещества при мишки е свързана с повече възпаления на кожата и влошаване на алергия, което не се наблюдава при гризачи, в чиято диета присъстват съединенията.

Когато тези хранителни вещества липсват, изследователите наблюдават свръхпроизводство на определен молекула в епидермиса на мишки. Това води до нарушения при нормалното функциониране на вид имунни клетки, които се намират изключително в кожата и действат като "модулатор на кожните имунни реакции".

Учените показват, че съединенията, които активират рецептора за ароматни въглеводороди, контролират производството на тази молекула и в кожните клетки при хората.

"Резултатите ни показват, че небалансираното хранене може да увеличи алергичните кожни реакции при хората", казва в разпространено изявление Елоди Сегура, която ръководи проучването, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 1 Отговор
    Тва с кво се пие? Аман от Джен…
  • 2 Ключова дума-зеле

    2 0 Отговор
    Даже, консумацията на броколи, разкрасява кожата и да намалява кожните алергии🍻🌼🐔🏞️📚😸😹
  • 3 Хохо Бохо

    4 0 Отговор
    Носете маски!
    "Дупките" в тях са над 10-хиляди пъти по-големи от вируса. но се надявайте!
    ЧЕ ЩЕ ГО СПРАТ
    Сложете си и още едно бустерче...
  • 4 Броколите

    3 0 Отговор
    Са полезни за много други неща. И то, истински полезни. Лошото е, че в БГ малко хора знаят как се приготвят броколи правилно. А това е много просто - с чесън, масло и съвсем малко вода се сортират. Най-важното е , не повече от 5 минути термична обработка. Защото, първо стават на нищо, второ не са така полезни.
  • 5 Екатерина Г.Винокурова

    1 0 Отговор
    О, да! Броколите са ммм... много вкусни.
  • 6 Уса

    1 0 Отговор
    Малко хора ядат броколи в България и наистина не знаят как се приготвят

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Здрасти

    0 0 Отговор
    Но само в комбинация с чесън и ракия..