Last news in Fakti

7 Юни, 2023 14:32 2 293 8

Погрешно белим тези 12 храни

  • зеленчуци-
  • плодове-
  • обелки-
  • белене-
  • витамини-
  • полезно

Голяма част от витамините и полезните вещества в следните плодове и зеленчуци се съдържат в обелката

Погрешно белим тези 12 храни - 1
Снимка: Shutterstock

На всички ни е ясно колко е важна здравословната и прясна храна, за да поддържаме здравето си в норма. Диетата трябва да е разнообразна и да включва пълноценни храни за тази цел. Въпреки това, когато ядете голямо количество зеленчуци и плодове, можете да направите една често срещана грешка, поради която няма да получите всички необходими витамини и минерали в пълен размер. Оказва се, че има храни, които винаги трябва да ядете с кората, пише zdrave.to.

1. Патладжани

Патладжанът е полезна и нискокалорична храна, богата на витамини от група В, витамини С, РР и каротин. Освен това съдържа необходимите за организма минерали като калий, желязо, калций, магнезий, натрий и фосфор. Просто пулпата на патладжана съдържа 92% вода и всичките му хранителни вещества са в кората. Между другото, растителните гликозиди антоцианини са отговорни за лилавия му цвят - има много от тях в патладжаните.

Те понижават нивата на холестерола, предотвратяват развитието на възпаление в тялото и действат като антисептици. Един от най-известните антоцианини е насунинът. Предпазва тялото от оксидативен стрес и увреждане на клетките. Най-много се намира отново в кората на патладжана. Затова диетолозите не препоръчват почистването им. Освен това кората може да разкаже много за самия патладжан. Ако има бръчки по нея, това означава, че зеленчукът е „стар“ и ще е много горчив.

Освен това в презрелите има твърде много соланин. Патладжанът има тенденция да натрупва соланин по време на растеж: колкото по-стар е патладжанът, толкова повече отрова съдържа кората му. Ако в патладжана има твърде много соланин, това може да причини стомашни проблеми и дразнене на хранопровода. Ето защо, когато готвите, е по-добре да премахнете кората му.

2. Картофи

Въпреки че сме свикнали на белим картофите, когато ги готвим, много по-здравословно е да се ядат с кожата. Заедно с нея вие изхвърляте 20% от хранителните вещества, съдържащи се в този зеленчук. Поради тази причина се опитайте по-често да готвите ястия, в които не е необходимо да белите картофи. Например, може да ги печете или варите необелени.

3. Краставици

Кората на краставицата съдържа голямо количество фибри и антиоксиданти, които стимулират имунната система, както и вещества, които допринасят за нормализирането на стомашно-чревния тракт. Затова, ако по някаква причина до този момент сте яли белена краставица, спрете да го правите.

4. Моркови

Трудно ни е да си представим как можем да добавяме морковите към ястията, без да ги почистим. Но експертите препоръчват да не се бели този зеленчук, а просто да се измие добре, тъй като кожата съдържа значителна част от хранителните вещества, необходими на тялото за нормалното функциониране.

5. Ябълки

Този плод често се бели от тези, които имат стомашни проблеми. Кората на ябълката е доста жилава и може да провокира обостряне на заболяването. Но именно тя съдържа фибри, витамин С, кверцетин и тритерпеноиди – компоненти, които могат да предотвратят развитието на някои видове рак.

6. Праскови

Тези плодове трябва да се ядат по-често от хората, които искат да отслабнат, тъй като прасковите съдържат хлорогенна киселина, един от най-важните естествени антиоксиданти. Предотвратява наддаването на тегло, намалява инсулиновата резистентност и натрупването на мазнини в черния дроб. Според най-новите изследвания, ако премахнете кожата, ще получите почти наполовина по-малко от този полезен антиоксидант.

7. Сливи

Този плод е много полезен за червата поради съдържанието на фибри, както и антиоксидантни свойства. Богат е на витамин С, който намалява неконтролираното действие на свободните радикали, подобрявайки здравето на клетките. Сливата също така насърчава отстраняването на солите на тежките метали, има слабително действие. И именно в кожата им се съдържат полезни антоцианини, растителни пигменти. А сливата е божи дар за хипертониците, понижава холестерола и кръвното налягане.

8. Грозде

Кожата на гроздето може да открадне сладостта му. Това важи особено за зеленото грозде. Затова мнозина често го обелват, за да се насладят на сочния вкус на гроздето. Тази стъпка също е излишна. Зеленото грозде носи силен енергиен комплекс, който особено укрепва вътрешната система на човека и дава на тялото способността да усвоява по-добре всички други продукти. Зеленото е цветът на спокойствието. При консумация на такива продукти нервната система и сърдечният ритъм на човек се възстановяват, тревожността намалява, кръвоносните съдове се почистват и кръвното налягане се нормализира.

В допълнение, кожата на гроздето съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти в сравнение с други плодове. А в ципата на гроздето има съединение ресвератрол, което действа като естествен антибиотик.

Що се отнася до противопоказанията, гроздето не се препоръчва при синдром на раздразнените черва и диабет. Е, никой не е отменил алергичните прояви с непоносимост към фруктоза.

9. Череши

Черешите дължат яркочервения си цвят на антоцианините, мощни антиоксиданти, намиращи се във високи концентрации в ципата им. Тя е богата също така на витамин А, съдържа витамин С, фолиева киселина, а честата им употреба допринася за баланса на мелатонина, хормон, който влияе върху съня.

10. Домати

Кожата на доматите съдържа нарингенин, съединение, което намалява риска от рак на простатата и нивата на възпаление в тялото.

Според диетолозите кората на неузрелите зелени домати може да съдържа опасен соланин.

11. Круши

Корите на крушите са богати на антиоксиданта кверцетин, за който е доказано, че намалява риска от рак и сърдечни заболявания и според скорошно проучване от университета „Корнел“, предотвратява болестта на Алцхаймер. Ако изсушите крушата с кората, ще получите още повече ползи. В сушената круша има танини – вещества със стягащ ефект, много полезни при чревни разстройства.

А ако страдате от анемия, опитайте се да ядете пюре от круши (с кората) вместо десерт след вечеря, като добавите към тях лъжица мед.

12. Тиква

При тиквите, подобно на патладжаните, почти всичките им хранителни вещества са в кората. Освен това много от тях се запазват дори след термична обработка.

Тиквата е отличен източник на витамини B, PP, E, C, K, антиоксиданти, микроелементи, желязо, магнезий, калий, фосфор и фибри. Намалява ефектите от оксидативния стрес, възстановява активността на детоксикиращите ензими. В допълнение, тиквените масла съдържат полиненаситени мастни киселини и микроелементи, богати са на цинк, имат жлъчегонно действие, подпомагат отстраняването на метаболитни продукти от черния дроб и нормализират липидния метаболизъм. Така те помагат на черния дроб да се справи с основната си функция – детоксикация.

Кората на тиквата ви изглежда твърде трудна за ядене? Невинаги е така. Първо, в някои разновидности тя е сравнително мека. Второ, всичко зависи от метода на готвене. Можете да направите тиквена супа или тиквено къри. Тиквата може да се пече или пържи - по време на топлинна обработка кората ще стане много по-мека. В крайна сметка, ако попаднете на тиква с много твърда кора, можете да я сготвите отделно. Нарежете, варете половин час на умерен огън и след това добавете към супата. Дори може да си приготвите и тиквен чипс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    9 1 Отговор
    Аз нито едно от тези 12 не ядем. Обичам пълнено прасенце с кюфтенца.

    Коментиран от #4

  • 2 Освен

    2 2 Отговор
    доматите, с колците, пардон с кората, трябва да ядем и другите изброени зеленчуци и плодове
  • 3 Кой?

    15 0 Отговор
    Си бели черешите, гроздето, прасковите и сливите? Не съм очаквал.
    Колкото до краставицата - летните реколти, да може.
    Зимните, са гледани на парник и познаите колко полезни и колко неполезни вещества (и нитрати) има в нея.
  • 4 Ами сега?

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Зеленчуууци който не яде...
  • 5 Да, ама не...

    13 0 Отговор
    Напълно мога да се съглася с препоръките, но когато всичките тези храни са от собствената градина и сме уверени, че са екологично чисти от препарати - химикали. В противен случай точно химикалите, с които се обработват за предпазване от вредители се концентрират точно в кората, а след като са токсични за други живи организми не съм убеден, че са безопасни за хора.
  • 6 Радо шишарката

    10 0 Отговор
    Нищо не се бели, нищо не се хвърля, доматите с колците, черешите с дръжките, а сливите - с костилките.
  • 7 шаа

    7 0 Отговор
    Касисът трябва ли да се бели преди консумация?

    (иначе, отново ни се предлага преписана статия със съвети, които не са здравословни, а здравовредни)
  • 8 АЗ БЕЛЯ И ЧУШКИТЕ

    1 0 Отговор
    А КИРО МИ БЕЛИ ДРУГО !