Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 09:48 1 545 13

Казусът с електронните рецепти: Лекарският съюз със сериозни обвинения към аптекарите

  • електронни рецепти-
  • български лекарски съюз-
  • обвинения-
  • аптекари

 „Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

Казусът с електронните рецепти: Лекарският съюз със сериозни обвинения към аптекарите  - 1
Снимка: Нова телевизия

След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет - пациенти биват връщани от аптеките заради това, че конкретното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевтите настояха да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен. Българският лекарски съюз пък отправи тежки упреци към аптекарите и постави под въпрос досегашната им работа. От организацията твърдят, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.

„БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага. Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират”. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

По думите му, ако това беше факт, след като се въвеждат 2 групи лекарства, които ще бъдат изпълнявани само с електронна рецепта, то сега лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.
„Когато се отпуска електронна рецепта по НЗОК, за разлика от т. нар. бяла за свободно изпълнение е, че Касата заплаща, когато се изпълни рецептата в аптеката. А в случая пациентът заплаща цената на медикамента”, заяви Брънзалов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обясни откъде идва проблемът:

„Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, заяви Костов.
Той допълни, че има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните. „Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства", каза Костов.

Д-р Брънзалов коментира, че за 2 дни са издадени около 26 000 електронни рецепти. „По 12 500 нещо е отпускано. При 4000 рецепти лекарят е позволил генерично заместване. За другите не се знае какво е станало с тях, най-вероятно са отпуснати, ние сме за контрола. Много аптеки са буквално магазини”, заяви Брънзалов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 2 Отговор
    Електронните рецепти скоро ще са достъпни само за ваксинирани. Останалите да се надат на бабините цярове.
  • 2 Град Симитли

    12 3 Отговор
    Търгаши с бели престилки--и едните и другите!
  • 3 Пич

    21 2 Отговор
    И преди съм казвал , че винаги са ни управлявали тъпаци , но като сегашните тъпаци , не бяхме виждали !!! Гледайте - едните тъпаци , обвиняват другите тъпаци , че законотворните тъпаци показаха на целият народ , че всички управленци са тъпаци !!! Егати.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Роки

    18 0 Отговор
    Защо в Турция лекарствата са ТРИ ПЪТИ по-евтини? Прокуратурата нищо не прави освен, че изпра "Уранживия призирватив". ПОЗОРИЩЕ!
  • 6 Гост

    11 0 Отговор
    Не са виновни аптекарите. №3 го е казал вярно: "Гледайте - едните тъпаци , обвиняват другите тъпаци , че законотворните тъпаци показаха на целият народ , че всички управленци са тъпаци!!!"
  • 7 ами такава е

    5 0 Отговор
    политиката . пациента да се оправя, а лекаря между чука и наковалнятя - министър НЗОК и пациент . Източванета, обвинения за лоши практики . по вестниците Решаване какво да се направи .
  • 8 Ето как е

    7 0 Отговор
    В нормалните държави. Когато лекаря трябва да предпише лекарство го избира от база данните в компютъра му. Всички тези лекарства там са налични в аптеките или могат да бъдат поръчани в бърз срок. Няма чудене няма размотавани на пациента, няма хартиени рецепти и т.н.
  • 9 Бай Знай

    8 1 Отговор
    Aптекарите започнаха да изземват функциите на лекарите и последните не могат да лапат потребителски такси. За това лекарите поискаха електронните рецепти. Но не изчислиха нещата докрай и сега рИвЪт.
  • 10 сега като няма

    4 0 Отговор
    лекарства и няма . Случва се с тея войни и лекаства си им трябват . Турция не изнася своите лекарства . В Гърция са скъпи . Затова от нашите складове сме напълнили аптеките в Украйна, Израел , а за нас не е било нужно да пазим квоти с лекарства - купуват си от турция и в аптеките без рецепти . Сега като няма защо да съдят Сербезова . Да внесат . Официално от Турция , или само ваксини се внасят . Няма конфликт .
  • 11 факти

    3 0 Отговор
    "Предлагам хората, които са вносители на предложението, да дойдат и да работят в кабинета. Ние нямаме против, нека нещата да вървят електронно, но нека бъдат електронни. Това ли е електронизацията? Ние казваме: "Дайте ни възможност да изберем".

    Поредната глупост на правителството, целяща ликвидация на българия
  • 12 абсолютно

    3 0 Отговор
    Д-р Иван Маджаров, БЛС: В цяла Европа вървят заедно и хартиените, и електронните рецепти
    поредната българска тъпотия
  • 13 Вили

    1 0 Отговор
    Това е поредната недомислица. Искам да попитам: всички хора, който имат книжни рецепти и са в заварено положение - КАКВО ДА ПРАВЯ? Как така някои "естествен интелект" решава от днес за утре и променя правилата? Ясно е, че в главите на управляващите е пълен вакуум.
    Ясно е също, че посоката която задават е пълен крах на държавата.
    Ясно е също, че овчедушието на народа ги подкрепя безропотно.
    Ясно е също, че "реформата" която правят няма да доведе до нищо добро за хората.
    Желая на всички нормални хора по - добри утрешни дни.