Глутенът е протеин, който се намира в едни от най-консумираните зърнени култури – пшеница, овес, ръж, ечемик. Може да се срещне не само в печива и тестени изделия, но и в редица други готови и пакетирани хранителни продукти.
Не е нужно да страдате от глутенова непоносимост или алергия, за да изпитвате неприятни странични ефекти от консумацията му, пише az-jenata.bg. Глутенът може да причини раздразнения в тялото, които могат да се отразят негативно на цялостното здраве дори при хора, които нямат нарушения в глутеновата поносимост.
Ако решите да спрете глутена, много неща в тялото ви ще се променят. Тъй като глутенът е едновременно алерген и агент с възпалителен характер, спирането на храните, които го съдържат, ще се отрази положително върху организма и здравето.
Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?
Възпаленията в тялото намаляват
Много хора не си дават сметка, че в клетките и тъканите им се случват възпаления. Обикновено възпаленията се свързват с инфекции, гной, болка, но има скрити негнойни възпаления, които тлеят с години в тъканите и остават незабелязани.
Тези възпалителни процеси са коварна основа за хронични, дегенеративни и дори ракови заболявания. И тъй като глутенът причинява такива възпаления в тъканите, спирането му се отразява противовъзпалително на организма и намалява риска от различни заболявания.
Болката намалява
Ако страдате от някакви болки, хронични заболявания или проблеми с меките тъкани, ставите, сухожилията, болката е част от ежедневието ви. Възпалителните храни усилват болката и влошават възпалението. И обратното – ако ги намалите, болката също намалява.
В този смисъл ограничаването или изключването на глутена от храненето може да ви помогне да изпитвате по-малко болка, включително дори по-рядка поява на главоболие или коремни болки.
Храносмилането се подобрява
Глутенът предизвиква различни храносмилателни проблеми, смущения, раздразнения. Най-малкото причинява подуване и газове. Ако спрете глутена, всички тези оплаквания ще се подобрят, а храносмилането ще бъде по-леко.
Повече енергия
Тъй като глутенът предизвиква възпаления, това намалява енергийните нива на организма. Отказът от глутена повишава енергията и ви помага да сте по-бодри през целия ден.
Друг фактор тук е, че повечето глутен съдържащи храни са тестени и високовъглехидратни. Тестените изделия, направени например от рафинирано пшеничено брашно, дават внезапен прилив на енергия заради богатото наличие на захари. Този прилив спада също толкова бързо след консумация.
Това ви оставя неенергични, уморени, в късните следобедни часове дори може да ви се доспи. Ако спрете или ограничите драстично храните, съдържащи глутен, енергийните ви нива ще останат постоянни до края на деня.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Унифри
Коментиран от #2, #3
13:06 09.11.2023
2 Ползи имат само смлените скакалци
До коментар #1 от "Унифри":
и щурци.Месото е вредно, хлябът също.
13:15 09.11.2023
3 И какви
До коментар #1 от "Унифри":
са плюсовете. Но на естествените храни, а не на генномодифицираните, които са 99.9% на пазара.13:55 09.11.2023
4 В.В.П.
14:01 09.11.2023
5 Цялата ми рода думка глутен
14:52 09.11.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.