Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 10:53 2 258 2

За какво сигнализира сутрешната скованост на тялото

  • скованост-
  • болки-
  • сутрешна скованост-
  • тяло-
  • здраве

Много често се свързва с неудобната поза по време на сън или неудобен матрак

За какво сигнализира сутрешната скованост на тялото - 1
Снимка: Shutterstock

Сковаността в ставите може да се дължи на ред причини – от преумора, до инфекция или дори автоимунно заболяване. Макар и в диференциалната диагноза да влизат редица заболявания, има показателни разлики, които могат да насочат за вида на патологията и да се предприеме адекватно лечение. Забавянето води до влошаване на състоянието и на симптомите.

Много често сковаността на ставите сутрин се свързва с неудобната поза по време на сън или неудобен матрак. Налице е подобряване на симптомите след раздвижване, като до 2-3 часа най-късно сковаността изцяло е преминала. Ако на следващата сутрин проявите отново се повторят – те са с различна ликализация и различен интензитет най-често.

При липса на редовни физически натоварвания е налице атрофия на мускулатура, промени в структурата на хрущяла, покриващ ставните повърхности, съответно изтъняване и втвърдяване, което компрометира функцията му. Така проявите на скованост в ставите могат да бъдат налице и при напредване на възрастта и дълъг период без физическа активност.

Сутрешната скованост е симптом на няколко вида артрит, включително остеоартрит - често срещан тип, който много хора получават с възрастта. Други видове артрит, които се свързват със сутрешна скованост са ревматоиден артрит, псориатичен, анкилозиращ спондилит или известен още като болестта на Бехтерев.

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване на съединителната тъкан със симетрично засягане на ставите, имащо автоимунен произход. Сутрешната скованост в ставите е най-честият първи симптом при това заболяване. Затруднените движения и чувството за скованост продължават около час след ставане от сън, като при това се наблюдава мускулна слабост. По-късно може да се развие деформация на засегнатите стави и нарушение на техните функции.

Съществена разлика при ревматоидния артрит е продължителната скованост сутрин, докато при други проблеми тя отминава до 30 минути.

Освен проблеми, засягащи ставите, при някои пациенти с ревматоиден артрит има и общи прояви, които насочват допълнително към системен проблем - умора и липса на енергия, висока температура, изпотяване, намален апетит, отслабване на тегло.

Сутрешна скованост на ставите може да бъде налице и при наличие на инфекция. Не само респираторни, но също така и при чревни. В повечето случаи значение имат инфекции на пикочо-половата система (хламидии, гонококи, уреаплазма) или на стомашно-чревния тракт (ентеровируси). При тях характерно е, че възпалението на ставите е асиметрично, болезнено, може да се съпровожда от отоци, а в процеса се въвличат малките стави на стъпалата с възпаление на сухожилията. Използва се терминът реактивен артрит.

При болестта на Бехтерев най-характерна е проявата от страна на гръбнака – скованост, постепенно все по-голямо ограничение във възможността за навеждане напред и назад, както и настрани. При атртритни прояви, следствие на хламидиална инфекция – болест на Райтер, характерно е засягането на сакроилиачните стави, като проявите най-често са двустранни, пише puls.bg.

Други причини, които могат да причинят сутрешна скованост, включват заболяване на щитовидната жлеза, дефицит на витамин D, фибромиалгия и не на последно място затлъстяване.

Освен симптоматично и в случаите, в които има етиологично лечение, подходящи за включване в терапията са упражнение с ниско натоварване на ставите като йога, плуване – поради отбременяване на ставите чрез водата. Подходящо е прилагането на физиотерапия, както и някои мануални терапии – като Боуен терапията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    6 0 Отговор
    Сутркшната скованост е от годините и от мързела,от Това че нищо не правите за себе си ,освен да сё наливайте с ракич
  • 2 истина ти казвам

    2 0 Отговор
    Абе требва си клатенье! Да е гъвкава във кръстчето!