Last news in Fakti

8 Декември, 2023 14:58 2 688 2

Растение, познато от Древността, е мощно средство срещу висок холестерол

  • черен кимион-
  • растение-
  • полезно-
  • народна медицина-
  • висок холестерол-
  • холестерол

Черният кимион е познат с полезните си свойства още от библейски времена

Растение, познато от Древността, е мощно средство срещу висок холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Учените са установили, че черният кимион, споменаван още от древни времена, включително и в Библията, има силен ефект върху нивата на холестерола в организма. Това съобщи медицинското издание JTM.

Изследване, проведено в Малайзия, показва, че семената от кимион могат да подобрят състоянието на пациенти с твърде висок холестерол.

При добавяне на черен кимион към храната, участниците в изследването са показали значително намаляване на нивата на общия холестерол. Това се дължи на активните вещества в черния кимион, които помагат за намаляване на абсорбцията на холестерол в кръвта и увеличаване на броя на рецепторите, отговорни за неговата обработка в черния дроб.

Учените обаче трябва да проведат още изследвания, за да разберат напълно принципа на действие на черния кимион, съобщава изданието.

Препоръчително е да се консултирате със специалист, преди да използвате тази съставка за понижаване на холестерола, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Те по тази причина кебапчетата се правят с кимион.Ем ти е благо да ги нагъваш ,ем е полезно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.