Last news in Fakti

21 Януари, 2024 09:41 1 224 13

Професията "медицинска сестра" да е защитена

  • медицинска сестра-
  • професия-
  • защитена

Целта е да се стопи дефицитът от кадри в системата

Професията "медицинска сестра" да е защитена - 1
Снимка: БГНЕС

Медицинската сестра да стане защитена професия и студентите да получават различни облекчения и бонуси. Такова намерение има здравното министерство, като по този начин се надяват да стопят дефицита от кадри в системата. Идеята не е напълно нова, уточнява Нова телевизия. За нея се говори вече близо 2 години, но все още не е факт. И в болниците, и в учебните заведения обаче са категорични, че това определено ще помогне да се намали недостигът от кадри.

Хасково например е едно от малкото места, където липсата на медицински сестри и акушерки не се усеща, но причината за това е, че на метри от болницата се намира филиалът на Тракийския университет, който подготвя именно тези кадри.

Когато преди 4 години Мария влиза в медицинския колежq тя вече има друга професия, но решава, че иска да я смени и да помага на хората.

„Не съм се водила от заплащането, нито даже от кариерно развитие. Просто искам да помагам на хората. Аз отивам с удоволствие всеки ден на стаж, защото искам да видя пациента как се развива и се надявам, че докторите, които са водещи, могат да разрешат проблема”, казва Мария Димитрова - четвърти курс специалност „Медицинска сестра”.

Според Мария това е професия за тези, които са открили в нея своето призвание. Но допълнителните стимули от обявяването на професията за защитена, като отпадане на таксите за първите години и заплащането за последните, ще накара още хора да поискат да работят това. На същото мнение е и Михаела, която вече стажува като акушерка.

„Тази година за първи път водих раждане и трябва да ви кажа, че това е неописуемо преживяване. Искам да започна работа в нашата болница. От този град съм, тук си уча, познавам хората и това е една наистина много благородна професия”, казва Михаела Тодорова.

Именно заради близостта на Медицинския филиал до лечебното заведение болницата в Хасково е сред малкото в страната, където криза за медицински сестри няма. Към момента там работят над 300 медицински специалисти. Средната заплата е около 2 000 лева.

„Началната заплата на всички специалисти по здравни грижи е 1500 лева. От там насетне в зависимост от отделението, в което работи, нощния труд, допълнителния стаж и разбира се онова, което получават като ДМС от клинични пътеки, общо взето мисля, че сестрите взимат прилични заплати от няколко месеца насам”, казва Славея Славова - главна сестра в МБАЛ – Хасково.

Едно от отделенията с най-високо допълнително заплащане е хирургичното.

Въпреки това голяма част от идващите на стаж не искат да останат. А причината не са парите.

„По-голяма част от тях търсят по-лека работа, т.е. в аптека, детска градина, ясла, даже в последно време избягват да работят и при лични лекари”, обяснява Златина Георгиева, старша сестра в хирургичното отделение на МБАЛ – Хасково.

А малкото желаещи да работят като сестри и акушерки освен заплащането има и друго обяснения - уважението на обществото към професията.

„Когато аз започвах работа, беше проблем да си намерим работа. Професията имаше престиж в обществото. Сега все по-малко са младите хора, които искат да работят като сестри или акушерки”, казва Славея Славова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелената шапчица

    8 4 Отговор
    -Какво можеш да свалиш, от гол доктор?
    -Гола, медицинска сестра!
  • 2 Един

    6 4 Отговор
    Аз си ги поръчвам за надомна работа медицинските сестри! И не са слабо платени!
  • 3 добре се плаща за мед сестри двойка

    3 4 Отговор
    тези две сестри какви пари могат да искарат ако почнат да ходят по адреси…
  • 4 Абсолютна грешка

    15 0 Отговор
    АКО СТИМУЛЪТ Е НАСОЧЕН КЪМ ОБУЧЕНИЕТО, ТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В БЕЗПЛАТНА ЛЮПИЛНЯ ЗА КАДРИ ЗА ЧУЖБИНА.
    НАПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ КАТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ И ТЕЗИ, КОИТО СА В ЕВРОПА ЩЕ СЕ ВЪРНАТ!!!!!!’
  • 5 Уса

    7 2 Отговор
    Дано останете без медицински сестри и само доктори да ви налазват в болниците, това заслужавате
  • 6 факуса

    6 0 Отговор
    да махнат дупетатските привилегии и бонуси,там все е наплив
  • 7 Анонимен

    4 0 Отговор
    Нека да им е лошо. Една инжекция да ви бият, ви искат 10 лева. Учете за мед сестри, а не без икономика в Бг да учите икономика, за тоя дето духа, пари дадени за нищо напразно и така те си увеличиха доходите разни професори, а народа се гъне от мизерии.

    Коментиран от #8

  • 8 и ти как

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    си представяш младите кифли да сменят подлогите на възрастни хора? трудно можеш да накараш някой да работи подобна работа ако ще и 3000лв заплата да им даваш
  • 9 Уса

    3 1 Отговор
    В сащ никой не работи за малко пари.Радвам се хората в България се осъзнават и по-смело поставят средните пръстове,където трябва на Бойко мутрата в мръсните бизнеси
  • 10 Не и не

    1 1 Отговор
    Отказвам да защитавате рекетьори. Само, ако им платиш си вършат работата, за която получават заплата. Оплачи се, че не пипват нищо, ще оставят болния съвсем без надзор, камо ли грижа. Абсолютни рекетьорки.
  • 11 Хемофилия

    0 0 Отговор
    На мен ми става лошо като видя кръв, даже може да припадна по време на упражненията в Университета.
  • 12 ало

    1 1 Отговор
    да е защитена от забременяване най-вече
  • 13 доктор охболия

    2 0 Отговор
    добрата медсестра е като поликлиника - чиста, безплатна и достъпна