Last news in Fakti

29 Януари, 2024 13:10 547

Защо учебните заведения са най-застрашени през грипния сезон?

Защо учебните заведения са най-застрашени през грипния сезон? - 1

Зимният сезон води със себе си нуждата да се приберем на закрито. Затваряме се вкъщи, усилваме парното и неволно създаваме среда, в която въздухът застоява, а респираторните вируси намират убежище. Едни от най-рисковите места за предаване на вируси са именно училищата.

Болестите, предавани по въздушно-капков път

Рискът от болести, предавани по въздушно-капков път, нараства през студените месеци. Вирусите, включително известният COVID-19, се разпространяват предимно чрез малки частици, които могат да се задържат във въздуха с часове. Когато човек, заразен с респираторен вирус, диша, говори или кашля, той отделя тези частици. В добре проветрено помещение частиците бързо се разпръскват, което драстично намалява вероятността да бъдат заразени и други хора. В лошо проветрени помещения обаче те се натрупват, което увеличава риска от предаване на вируса.

Свежият въздух – най-ефективното лекарство срещу вирусите

Скорошно проучване сочи, че добрата вентилация контролира разпространението на вируси в затворените помещения. Непрекъснат поток от свеж въздух може да се постигне по различни начини - от естествена вентилация, като отваряне на прозорци и врати, до механични системи, които осигуряват постоянен обмен на въздуха в помещенията.

За съжаление едни от най-рисковите места за предаване на вируси по въздушно-капков път са училищата. Причината е близкото взаимодействие между децата.

Христо Атанасов, основател на фондацията “Инновелти”, която организира кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“, споделя пред Bulgaria On Air: "Данните от инсталираните в училищата сензори за качество на въздуха показват, че всяко междучасие трябва да се проветрява.". Тази проста, но ефективна практика може значително да намали концентрацията на патогенни микроорганизми във въздуха, като по този начин понижава риска от предаване на инфекциите сред учениците и персонала.

Влажността и температурата

Влажността и температурата също допринасят за предаването на вирусите. Проучванията показват, че ниските нива на влажност могат да увеличат жизнеспособността и самото предаване на респираторните вируси. Обратно, прекалено високата влажност може да стимулира развитието на плесени. Същото се отнася и за прекалено високата и прекалено ниската температура. Поддържането на правилния баланс на тези параметри ни защитава от вируси.

Съвети за поддържане на свеж въздух в помещенията

Естествена вентилация - Отварянето на прозорците в противоположните краища на стаята може да създаде поток, който да подобри обмена на въздух. Този метод е особено ефективен в жилищните помещения.

Вентилационни системи - В по-големи сгради, където проветряването става трудно, вентилационните системи биха подпомогнали циркулацията на свеж въздух.

Мониторинг на качеството на въздуха - Редовният мониторинг на нивата на CO2, влажността и температурата, чрез сензори за качеството на въздуха би могло да послужи като индикатор за нуждата от проветряване.

Осведоменост – Важно е повишаването на осведомеността за значението на свежия въздух, особено в обществени пространства като училищата и офисите. Прости мерки като отваряне на прозорците по време на почивките би ни помогнало много.

За да се предпазим от вирусите през зимата, е важно да осигурим добра вентилация и подходящи условия в нашите домове и работни пространства. Отварянето на прозорците редовно, използването на вентилационни системи и следенето на качеството на въздуха са лесни стъпки, които всеки може да предприеме.

Социалната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ има за цел да повиши осведомеността и да мобилизира общественото внимание за проблема с лошото качество на въздуха в затворените помещения.